Kültürel diplomasi aracı olarak uluslararası eğitim: Türkiye-Kazakistan ilişkileri örneği
International education as a tool of cultural diplomacy: The case of Turkey-Kazakhstan relations
- Tez No: 664006
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ERMAN AKILLI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: Yumuşak Güç, Kültürel Diplomasi, Türkiye, Kazakistan, Eğitim İlişkileri, Soft Power, Cultural Diplomacy, Turkey, Kazakhstan, Education Relations
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 110
Özet
Tez, bu günlerde önemli bir kavram olarak bilinmekte olan yumuşak gücü ve bu bağlamda ilişkin Türkiye Cumhuriyeti'nin Kazakistan'a uygulanmakta olduğu uluslararası eğitim çalışmaları tarihi gelişmeler, iki taraflı bağlantılar, kültürel ve dış politika değerleri açısından meydana gelen incelemeleri içermektedir. Tezin içeriğinde yumuşak güç ve kültürel diplomasi kavramı kapsamlı bir şekilde tanımlanmakla birlikte, Türkiye'nin özellikle son yıllarda Kazakistan'a yönelik artmakta olan eğitim projeleri, kültürel diplomasi bağlamında değerlendirilmiştir. Aynı zamanda Türkiye'deki kamu kurum ve kuruluşlarının uluslararası eğitim faaliyetleri biçiminde bir dış politika ürününü incelemektedir. Türkiye'de uluslararası eğitim ve kültür faaliyetleri yürüten kamu kurumları; Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, Türk Akademisi, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi, Yunus Emre Enstitüsü, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, TÜRKSOY kapsamlı bir şekilde incelenmiş ve faaliyetleri açıklanmış ve kültürel diplomasisi kavramı uluslararası eğitim faaliyetlerinin birbiriyle ilişkili olduğu ileri sürülmüştür. Ayrıca, eğitim ve kültür alanında devam eden işbirliği, iki ülke arasındaki ilişkilerin bir diğer önemli yönü, Orta Türkistan'da kurulan Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi son derece önemli bir işleve sahiptir.
Özet (Çeviri)
This thesis, investigates soft power and the Republic of Turkey regarding this context it is being administered to Kazakhstan international education studies historical developments, which are known as an important concept in these days, bilateral links, include the examination occurring in terms of cultural and foreign policy values. The concept of soft power and cultural diplomacy, but the content of the thesis defined together in a comprehensive manner, particularly increasing Turkey's educational projects for Kazakhstan in recent years, it has been evaluated in the context of cultural diplomacy. It also examines the product in the form of a foreign policy international educational activities of public institutions and organizations in Turkey. Public institutions that carry out international educational and cultural activities in Turkey; Turkey Cooperation and Coordination Agency, the Turkish Speaking Countries Cooperation Council, Turkish Academy of Turkish Speaking Countries Parliamentary Assembly, Yunus Emre Institute, Foreign Turks and Related Communities Presidency, TURKSOY examined in a comprehensive manner and activities described and cultural diplomacy concept of international education. It has been suggested that their activities are interrelated. In addition, ongoing cooperation in education and culture is another important aspect of relations between the two countries. Hoca Ahmet Yesevi International Turkish-Kazakh University established in Central Turkistan has an extremely important function.