İstismarcı yönetim ile örgütsel sinizm arasında özsaygının aracılık etkisi
The intermediate effect of self-respect between abused management and organizational cynicism
  1. Tez No: 812050
  2. Yazar: DİLARA TÜRE GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER BOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İstismarcı Yönetim, Özsaygı, Örgütsel Sinizm, Abuse Management, Self-Esteem and Organizational Cynicism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada, istismarcı yönetim ile örgütsel sinizm arasındaki ilişki ve bu ilişkide özsaygının aracılık etkisi araştırılmaktadır. Çalışmanın örneklemini, Türkiye'de faaliyet gösteren kamu ve özel sektör çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, internet aracılığıyla doldurulan anketlerden elde edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, istismarcı yönetim ile örgütsel sinizm arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Özsaygının, istismarcı yönetim ve örgütsel sinizm arasında kısmi aracılık etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between abusive management and organizational cynicism and the mediating effect of self-esteem in this relationship are investigated. The sample of the study consists of public and private sector employees operating in Turkey. The data of the research were obtained from the questionnaires filled out via the internet. As a result of the analysis, it was determined that there is a significant relationship between abusive management and organizational cynicism. It was concluded that self-esteem has a partial mediation effect between abusive management and organizational cynicism.