Tipografinin, tarih süreç içeresinde Arap ve Türk kültürü bağlamında medyaya etkileri
The effects of typography on media in the context of Arab and Turkish culture throughout history
  1. Tez No: 812655
  2. Yazar: TESNİM RAMAZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tipografi, medya, modern tipografi, Arap tipografisi, Türk tipografisi, Typography, media, modern typography, arabic typography, turkish typography
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu araştırma, Türkiye ve Arap dünyasında ticari reklamların ve haberlere yönelik çağdaş tipografi eğilimlerinin etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda, bu çalışma grafik tasarımcıların bu konudaki bilincini ve psikolojik eğilimlerini ortaya koymayı hedeflemektedir. Arap tipografisi ve Türk tipografisi arasındaki farklılıkları vurgulayarak, bu farklılıkların dil, kültür ve estetik açılardan nasıl etkiler yarattığını anlamayı amaçlamaktadır. Tezde, Arapça hat sanatının gelişimi ve yenilenmesinin Arap kimliği üzerindeki önemli etkileri de ele alınacaktır. Tez kapsamı Arap ve Türk kültürlerinin tarihsel süreç içerisinde tipografiye etkilerini ve bu etkilerin medya alanındaki yansımalarını karşılaştırmalı bir şekilde incelemektedir. Bu tez, medya, reklam ve tipografi konularında Arap ve Türk kültürlerinin etkisini karşılaştırmalı olarak analiz etmektedir. Tezin yöntemi, karşılaştırmalı analiz yaklaşımına dayanmaktadır. Veri seçimi adımında, temsil edici ve çeşitlilik gösteren Arap ve Türk medya örnekleri, reklamlar ve tipografi örnekleri seçilmiştir. Bu örnekler üzerinde karşılaştırmalı analiz yapılmıştır. Karşılaştırmalı analizde, medya örnekleri, reklamlar ve tipografi örnekleri arasındaki farklılıklar ve benzerlikler belirlenmiştir. Yazı stilleri, renkler, düzenler ve diğer görsel unsurlar karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, Arap ve Türk grafik tasarımcıları, modern tipografi eğilimlerini kullanırken dil, kültürel bağlam ve teknik zorluklarla karşılaşabilir. Bu zorluklar, yaratıcı çözümler üretmeyi ve kendi kültürel kimliklerini tasarımlarında yansıtmak için yeni yaklaşımlar geliştirmeyi gerektirebilir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the effects of contemporary typography trends in commercial advertisements and news targeting Turkey and the Arab world. Additionally, it seeks to reveal the awareness and psychological tendencies of graphic designers in this regard. By emphasizing the differences between Arabic typography and Turkish typography, the study aims to understand how these differences create effects from linguistic, cultural, and aesthetic perspectives. The thesis also addresses the significant impact of the development and revitalization of Arabic calligraphy on Arab identity. The scope of the thesis involves a comparative analysis of the influences of Arabic and Turkish cultures on typography within the historical context and their reflections in the media field. The methodology of the thesis is based on a comparative analysis approach. Representative and diverse examples of Arabic and Turkish media, advertisements, and typography were selected in the data selection phase, and a comparative analysis was conducted on these examples. The analysis identified differences and similarities between media examples, advertisements, and typography samples. Writing styles, colors, layouts, and other visual elements were compared. In conclusion, Arab and Turkish graphic designers are generally aware of and utilize modern typography trends. However, they may encounter challenges due to factors such as language structure, cultural context, and technical difficulties. These challenges require designers to generate creative solutions and develop new approaches to reflect their cultural identities in their designs.