21. yüzyılda Türkiye'deki giysi kalıplama programlarının teknolojik gelişmeleri
Technological developments of clothing molding programs in 21st century Turkey
- Tez No: 812685
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN BERKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Giysi tarihi, Hazır Giyim, Kalıp, Teknoloji, Clothing history, Read-made clothing, Pattern, Technology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moda ve Tekstil Tasarımı Anasanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Giysi kalıp tarihinin zaman içindeki geliĢmelerini izleyebilmek için insanlık tarihini ele almak gereklidir. Ġnsanlar öncelikli olarak kumaĢ üretebilmeyi öğrenmiĢ ve ihtiyaç doğrultusunda kıyafetlerini geliĢtirmiĢlerdir. Giyinme örtünmekten çıkıp güzel görünmek ve beğenilmeye doğru yönelirken saray terzileri oluĢmaya baĢlamıĢtır. Soylu kiĢilerin de giysi ihtiyacı artınca terzilik meslek haline gelmiĢir. Kırsal kesim de terzileri tercih etmesiyle kiĢiye özel dikim yapan moda evleri açılmıĢtır. Sanayi devrimi ile dikiĢ makinelerinin icat edilmesiyle kıyafete daha hızla ulaĢılması sağlanmıĢtır. Seri bedenler üretilerek her vücut Ģekline göre kıyafetleri hazır olarak satın alabilmiĢlerdir. Teknolojinin geliĢmesi ve bilgisayarlı kalıp programlarının çıkmasıyla üretim hızlanmıĢtır. Ġnsanlar için giysi çeĢitliliği ve kolay ulaĢabilirlik sunulmuĢtur. Günümüz teknolojisinde üretim hızla devam ederken 3D programları üretilerek giysileri üç boyutlu olarak görme imkanı yakalanmıĢtır. Geleceğin teknolojisi metaverse olduğu için bu yönde adımlar atılmaktadır.
Özet (Çeviri)
To be able to follow the developments of clothing pattern history over time, there is necessity of taking human history into cosideration. At first people have learned how to produce fabrics and they have developed their clothes in line of their needs. Palace tailors began to emerge when dressing was envolved from being covered to looking beautiful and being admired. Moreover, when the need for clothes of nobles increased, tailoring has become a profession.When people started to prefer tailers in rural areas, fashion houses, that made tailor-made clothes, were opened. With the industrial revolution and the invention of sewing machines, reaching to clothes became more quickly. People were able to buy ready-made clothes for every body shape by production of mass sizes. Production of clothes accelerated with the development of technology and the emergence of computerized pattern programs. So, variety of clothing and easy accessibility to clothes were being provided for people. While production continues rapidly in today's technology, it has been possible to see clothes in three dimensions by using 3D programs. Steps are being taken towards the mataverse, because the technology of the future is the materverse.