Trump dönemi ABD dış ticaret politikasındaki korumacılık stratejilerinin Türkiye'ye etkisi
The impact of protectionism strategies during the Trump era of the USA foreign trade policy on Turkey
  1. Tez No: 812788
  2. Yazar: METİN ALTIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELHA ALTINKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Korumacılık, ABD Dış Ticaret Politikası, Ticaret Savaşları, Trump, Türkiye, Protectionism, USA Foreign Trade Policy, Trade Wars, Trump, Türkiye
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Bu çalışma, ABD'nin dış ticaret politikasında meydana gelen değişikliklerin gelişmekte olan ülkeleri nasıl etkilediğini incelemektedir. Çalışma konuyu politik ekonomi perspektifinden ele almaktadır. Politik ekonomi bakış açısıyla konuya hem ekonomik hem de politik yönlerden bakılarak multidisipliner bir çalışma ortaya konulmaya çalışılmıştır. ABD'nin korumacı dış ticaret politikasını, özellikle gelişmekte olan ülkelere karşı kullanmak istemiş, böylece ülkeleri, kendisinin istediği politik-ekonomik çizgiye yaklaşmalarını sağlamaya çalışmıştır. Gelişmekte olan ülkeler ise ABD'nin bu politikasına karşı ekonomik, politik ve hukuki yollarla mücadele etmişlerdir. Özellikle II. Dünya Savaşı'ndan sonra bazı istisnalar hariç olmak üzere genel olarak serbest dış ticaretin en önemli savunucularından olan ABD, neden son yıllarda dış ticarette korumacı politikaya yöneldiği araştırılmıştır. Trump döneminde dünya gündemine gelen korumacılık, gelişmekte olan ülkeleri nasıl etkilediği, Türkiye ve Çin örnekleri üzerinden incelenmişir. Çalışmada, Trump dönemi ABD dış ticaret politikasındaki korumacılık stratejilerinin Türkiye'nin demir-çelik sektörü üzerinde kısa vadede olumsuz etkilerinin bulunduğu fakat uzun vadede Türkiye'nin misilleme dahil aldığı önlemlerle bu olumsuz etkiyi ortadan kaldırdığı sonucuna varılmıştır. Türkiye, aldığı önlemlerle, ABD'nin korumacı dış ticaret politikasıyla Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisini hem zaman yönünden hem de büyüklük yönünden sınırlı düzeyde kalmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the changes in the US foreign trade policy and how these changes affect developing countries. The study analyzes the issue from a political economy perspective. From a political economy perspective, a multidisciplinary study has been tried to be put forward by looking at the issue from both economic and political aspects. The US has used its protectionist foreign trade policy, especially against developing countries, and has tried to bring them closer to the political-economic line it wants. Developing countries, on the other hand, have fought against this US policy through economic, political and legal means It is investigated why the USA, which is one of the most important advocates of free foreign trade in general, with some exceptions, especially after World War II, has turned to protectionist policies in foreign trade in recent years. How protectionism, which came to the world agenda especially during the Trump era, affects developing countries is analyzed through the examples of Turkey and China. In the study, it is concluded that the protectionist strategies in the Trump-era US foreign trade policy have negative effects on Turkey's iron and steel industry in the short term, but in the long run, Turkey has eliminated this negative effect with the measures it has taken, including retaliation. With the measures it has taken and the protectionist foreign trade policy of the USA, Turkey has kept its negative impact on the Turkish economy limited both in terms of time and size.