Dünyada insan geliştirme teknolojileri ve çalışma yaşamı üzerindeki olası etkileri
Human enhancement technologies in the world and its possible effects on work life
- Tez No: 812802
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF YÜKSEL OKTAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İnsan Geliştirme Teknolojileri, İşgücü Piyasası, İstihdam, Sosyal Çatışma, Human Enhancement Technologies, Labor Market, Employment, Social Conflict
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmanın gerçekleştirilme nedeni şu an mevcut olan ve yakın gelecekte yaygınlaşması beklenen İnsan Geliştirme Teknolojilerinin işgücü piyasasında ortaya çıkarabileceği devrimsel değişiklikler ve bu değişiklikler neticesinde meydana gelebilecek sorunların önceden tespit edilmesi ihtiyacıdır. Çünkü teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan ve değişim açısından önem taşıyan“yeni makineler”yalnızca eski makineleri değiştirmekle kalmaz; insanların düşünme biçimlerini ve akla ilişkin çevresini de değiştirerek sosyal, düşünsel ve hatta kişisel sorunlara yeni çözümler ortaya koyarlar. Alvin Toffler, insan eliyle üretilen teknolojinin kontrol edileceği bir mekanizma kurulmasının önemine vurgu yapmaktadır. Bu değişikliklerin analiz edilebilmesi için İnsan Geliştirme Teknolojilerinin hem felsefi temellerinin hem de mevcut durumunun ayrıntılı olarak incelenmesi; ardından bu teknolojilerin yaygınlaşması sonucunda iş piyasasında meydana gelebilecek değişiklikleri irdelemek ve ortaya çıkabilecek sorunları henüz meydana gelmeden engelleyebilecek politikaları ortaya koymak amaçlanmaktadır. Ne ulusal literatürde ne de uluslararası literatürde İnsan Geliştirme Teknolojilerinin işgücü piyasasında ve çalışma ilişkilerinde yol açabileceği sorunlara ilişkin çok fazla çalışma yapılmamıştır. Yeni ortaya çıkan teknolojilerin kültürel ve sosyal sonuçlarını oluruna bırakmak mümkün değildir; bu nedenle gelecekte ortaya çıkacak teknolojilerin yapılarını, etkilerini, güçlerini ve ortaya çıkış zamanlarını önceden kestirmek için çaba harcamak zorunludur (Toffler, 1974). Eğer bu alanda şimdiden alınacak önlemler belirlenmez ve harekete geçilmez ise yakın gelecekte en iyimser ihtimalle iş piyasasında daha önce benzeri görülmemiş derecede adaletsiz bir ikili yapı ortaya çıkacağı ve bu yapının eninde sonunda toplumsal bir patlamaya dönüşeceği ön görülmektedir. Bu nedenle yaklaşan bu teknolojik devrimin temeli, felsefesi, unsurları ve yol açabileceklerinin doğru bir şekilde anlaşılması ve olası zararların en aza indirilmesi için doğru politikaların belirlenmesi elzemdir.
Özet (Çeviri)
The reason for presenting this study is the need to detect in advance the revolutionary changes that the existing Human Development Technologies, which are expected to become widespread in the near future, may occur in the labor market and the problems that may occur as a result of these changes. Because“new machines”that emerge as a result of technological developments and are important for change do not only replace old machines; By changing the way people think and their mental environment, they present new solutions to social, intellectual and even personal problems. Alvin Toffler emphasizes the importance of establishing a mechanism to control human-made technology. In order to analyze these changes, a detailed examination of both the philosophical foundations and the current situation of Human Enhancement Technologies; Then, it is aimed to examine the changes that may occur in the labor market as a result of the spread of these technologies and to reveal the policies that can prevent the problems that may arise before they occur. There has not been a study yet in the national or international literature on the problems that Human Development Technologies may cause in the labor market and labor relations. On the other hand, such revolutionary changes are expected to inevitably lead to social conflicts, given similar examples in the past. The cultural and social consequences of emerging technologies cannot be left to chance; Therefore, it is necessary to make an effort to predict the structures, effects, strengths and emergence times of future technologies (Toffler, 1974). If the measures to be taken in this area are not determined and action is not taken, it is predicted that an unprecedentedly unfair dual structure will emerge in the labor market in the near future, and this structure will eventually turn into a social explosion. For this reason, it is essential to correctly understand the basis, philosophy, elements and implications of this approaching technological revolution, and to determine the right policies in order to minimize the possible harms.