Dijital tüketim açısından Covid-19 pandemi döneminde tüketicilerin yeni nesil alışveriş platformlarına yönelik satın alma davranışı motivasyonları üzerine bir araştırma
A field survey on purchasing motivations of consumers through new generation shopping applications in the pandemic era in terms of digital consumption
- Tez No: 659939
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAN BECAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, İşletme, Public Relations, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Dijital Tüketim, Yeni Nesil Alışveriş Platformları, Alışveriş Motivasyonları, COVID-19, Digital Consumption, New Generation Shopping Applications, Shopping Motivations
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nöropazarlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen ve tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 sebebiyle bireyler evde kalmaya ve gönüllü karantina sürecine girmeye davet edilmiştir. İzolasyon sürecinde ağırlıklı olarak temel ihtiyaçlarını karşılamaya önem veren tüketiciler, virüs riskinden korunmak için tüm ihtiyaçlarını evden, yeni nesil alışveriş platformlarını ve e-ticaret sistemlerini kullanarak gidermeye yönelmiştir. Fiziksel mağazalardan ürün ve hizmet satın alımı kısıtlı olduğu için pandemi dönemi, dijitalleşme ve dijital dönüşüm tüketim için önemli bir dönüm noktası olmuştur. Bu çalışmada tüketicilerin yeni nesil alışveriş platformlarını kullanma davranışlarında pandemi dönemi öncesinde ve pandemi döneminde gerçekleşen motivasyonların incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda 385 kişinin katılımı ile bir nicel araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular doğrultusunda farkındalık/ilgi gösterme, kullanıcı deneyimi, algılanan risk ve satın alma niyeti şeklinde dört temel motivasyon faktörü ortaya çıkarılmıştır. Çevrimiçi ortama bağlanma süresi ve yeni nesil alışveriş platformlarından alışveriş yapma sıklığı ile motivasyon faktörleri arasında anlamlı bir farkın olduğu tespit edilen bulgular arasındadır. Tüketicilerin pandemi döneminde, pandemi dönemi öncesine göre yeni nesil alışveriş platformlarında alışveriş yapma motivasyon düzeylerinde artış gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to COVID-19, which has been declared a pandemic by the World Health Organization and affects the whole world, individuals have been invited to stay at home and enter the voluntary quarantine process. Consumers, who give importance to meeting their basic needs in the isolation process, have turned to meeting all their needs from home by using new generation shopping platforms and e-commerce systems in order to protect against virus risk. Digitalization and digital transformation have been an important turning point for consumption during the pandemic period, as purchases of products and services from physical stores are limited. In this study, it is aimed to examine the motivations of consumers in the behavior of using new generation shopping platforms before and during the pandemic period. In this context, a quantitative study was conducted with the participation of 385 people. In line with the findings obtained within the scope of the research, four main motivation factors were revealed: awareness / interest, user experience, perceived risk and purchasing intention. It is among the findings that there is a significant difference between the duration of connecting to the online environment and the frequency of shopping from new generation shopping platforms and motivation factors. During the pandemic period, there was an increase in the motivation levels of consumers to shop on the new generation shopping platforms compared to the pre-pandemic period.