HPV'ye yönelik çevrim içi psiko-eğitim programının üniversite öğrencilerinin HPV'ye ilişkin bilgi düzeyine etkisi
The effect of the online psyco-educational program on HPV on the knowledge of HPV of university students
  1. Tez No: 813369
  2. Yazar: SAMİME SEÇİLMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMET EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Human papilloma virüs, HPV, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, Çevrimiçi psikoeğitim, Üniversite öğrencileri, Human papilloma virus, HPV, Sexually transmitted diseases, Online psychoeducation, University students
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hem ülkemizde hem de dünyada giderek artan bir halk sağlığı sorunu olarak görülmektedir. HPV enfeksiyonu ise cinsel yolla bulaştığı bilinen en sık viral hastalıktır. Özellikle 15-24 yaş aralığındaki genç kadınlar risk grubundadır. Literatür incelendiğinde cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve HPV'ye ilişkin sınırlı sayıda psiko-eğitim uygulaması olduğu görülmüştür. Bu araştırmanın amacı daha önce herhangi bir cinsel sağlık eğitimi/dersi almamış üniversite öğrencisi kadınlar ile cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve HPV'ye yönelik hazırlanmış olan çevrimiçi psiko-eğitim programının etkililiğini araştırmaktır. Araştırmada ön test son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2022-2023 Akdeniz Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü lisans öğrencisi 20 kadın öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada“Cinsel Temasla Bulaşan Hastalıklar ile İlgili Bilgi Testi”ve“Human Papilloma Virus (HPV) Bilgi Ölçeği”kullanılmıştır. Deney grubuna 6 oturumluk cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve HPV'ye yönelik çevrimiçi psiko-eğitim programı uygulanırken; kontrol grubuna herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Deney grubuna son-test uygulamasından bir ay sonra izleme testi uygulanmıştır. Araştırma verileri“Mann Whitney U”,“Friedman ANOVA”,“Wilcoxon Signed Rank Test”ve“ANCOVA”kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular incelendiğinde, HPV'ye yönelik psiko-eğitim programının üniversite öğrencisi kadınların cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve HPV hakkındaki bilgi düzeylerini arttırdığı ve bu artışın da anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İzleme testi sonuçları da bu bulguları desteklemektedir. Kontrol grubunun ön test ve son test puanları arasında ise herhangi bir farklılık gözlemlenmemiştir. Deney grubu ve kontrol grubunun son test puanları karşılaştırıldığında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Dolayısıyla HPV'ye yönelik çevrimiçi psiko-eğitim uygulamasının üniversite öğrencisi kadınların cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve HPV ile ilgili bilgi düzeylerini arttırmada etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sexually transmitted diseases are seen as an increasing public health problem both in our country and in the world. HPV infection is the most common viral disease known to be sexually transmitted. Especially young women between the ages of 15-24 are in the risk group. When the literature is examined, it has been seen that there are a limited number of psycho-educational applications regarding sexually transmitted diseases and HPV. The aim of this thesis is to investigate the effectiveness of the online psycho-education program prepared for sexually transmitted diseases and HPV with university student women who have not taken any sexual health education/course before. Experimental design with pretest posttest control group was used in the research. 2022-2023 Akdeniz University Psychological Counseling and Guidance Department undergraduate student 20 female students formed the sample of the study.“Knowledge Test on Sexually Transmitted Diseases”and“Human Papilloma Virus (HPV) Knowledge Scale”were used in the study. While applying a 6 session online psycho-education program on sexually transmitted diseases and HPV to the experimental group; No intervention was made in the control group. The follow-up test was applied to the experimental group one month after the post-test application. Research data were analyzed using“Mann Whitney U”,“Friedman ANOVA”,“Wilcoxon Signed Rank Test”and“ANCOVA”. When the findings were examined, it was concluded that the psycho-education program for HPV increased the knowledge levels of university students about sexually transmitted diseases and HPV, and this increase was also significant. Follow-up test results also support these findings. No difference was observed between the pre-test and post-test scores of the control group. When the post-test scores of the experimental group and control group were compared, it was seen that there was a significant difference in favor of the experimental group. Therefore, it has been concluded that the online psycho-education application for HPV is effective in increasing the knowledge level of university students about sexually transmitted diseases and HPV.