Birinci tertip birinci cilt düstur (S. 482-608) çerçevesinde hukuk dili
Legal language within the first onder volume one düstur (Pp. 482- 608)
  1. Tez No: 813437
  2. Yazar: İLHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Düstur, Hukuk Dili, Osmanlı Türkçesi, Dil Bilimi, Düstur, legal parlance, Ottoman Turkish, Linguistics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 586
Özet
Çalışmamızda Tanzimat Döneminden itibaren (1851) yazılmaya başlanan Düstur metinlerinin Birinci Tertip, Birinci Cilt 482 ile 608. sayfa aralığı incelenmiştir. Çalışma giriş, metin, dizin-sözlük olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, yazım özellikleri, ses olayları, bugünkü imlası değişen kelimeler, sözlükteki yazımıyla metindeki yazımı uymayan kelimeler, ikili kullanımlar, istem farklılıkları, eş anlamlı ifadeler, Batı kökenli kelimeler başlıkları sırasıyla incelenmiştir. Metin bölümünde, metin çeviri yazıya aktarılırken dikkat edilen hususlar ifade edilmiş aredından metinde geçen konu başlıkları verilmiş ve metin Latin harflerine göre çeviri yazıya aktarılmıştır. Dizin-Sözlük bölümünde, dizin hazırlanırken dikkat edilen hususlar ve metindeki bütün kelimeler alfabetik sıraya göre yazılmış ve anlamları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, first contexturese of düstur articles, page 482 to 608, which were started to written during Tanzimat Reform Era (1851) has been analyzed. This study comprises of three main titles; introduction, article, index-dictionary. In introduction part, the points that must have paid attention when text translation is being written, notation features, edge effects, vocabulary dictation that has changed today's world, vocabularies which were divergent in meaning in text and in dictionary, dual-uses, demand differences, consignifigant expressions, western origin expressions have been analyzed in order. In article part firstly content strand in article has been given and after that the translations has written down with Latin letters. In index-dictionary part the whole words in article has been written in alphabetical order and meanings of them have been given.