El-eb'âdu't-tedâvuliyye fî tefsîri 'irşâdi'l-akli's-selîmilâ mezâye'l-kitâbi'l-kerîm' li ebi's-suud el-imâdî
- Tez No: 813492
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ALABALIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İrşâd Tefsiri, Ebüssuûd, Teâvuliyye, Deliller, İşârât, Irshād Tafsīr, Abüssuûd, Tedavulıyye, Evidences, Ishārāt
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 355
Özet
Bu çalışma, modern dil teorilerinden biri olan“tedavuliyye teorisi”ni Ebüssuûd el-İmâdî'nin (v. 982) İrşâdü'l-ʿakli's-selîm tefsiri kapsamında ele almakta ve tedâvuliyye teorisinin İslam Arap geleneğindeki çeşitli dil konularıyla benzerlik ve farklılıklarının incelenmesini hedeflemektedir. Ayrıca mezkûr teori bağlamında âlimlerimizin Kur'an okumalarındaki uygulamalarına ve bu uygulama için gereken araçlara dikkat çekmektedir. Çalışma; giriş, dört bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmaya konu olan İrşâdü'l-ʿakli's-selîm eseri, müellifi ve ana hatlarıyla tedâvuliyye teorisi ele alınmıştır. İkinci bölümde Batı dillerinin, Arap diliyle arasındaki benzer yönlerle ilgili sözlü fiil teorisi ele alınarak Ebüssuûd'un tefsirinden örnekler verilmiştir. Üçüncü bölüm, bu konunun Ebüssuûd söz konusu tefsirindeki tartışma biçimi, araçları ve delilleri üzerinde durmaktadır. Dördüncü ve son bölümde ise modern tedâvuliyye kavramının boyutları ve kavramları ile İslam geleneğindeki Arap belagati ve nahvi ile benzer ve farklı özelliklerin tespitine ve müellifin bunu işleyiş tarzına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is an attempt to probe one of the modern linguistic theories, which is the This study examines one of the modern linguistic theories, the“theory of tadawuliyya,”in the context of Abūsūsūd al-Imādī's (v. 982) tafsīr Irshād al-ʿaql al-ṣalīm and aims to examine the similarities and differences of the theory of tadawuliyya with various linguistic issues in the Islamic Arabic tradition. It also draws attention to the practices of our scholars in reading the Qur'an in the context of the aforementioned theory and the tools required for this practice. The study consists of an introduction, four chapters and a conclusion. In the first chapter, the subject of the study, Irshād al-ʿaql al-ṣalīm, its author, and the theory of tāwāliyya are discussed. The second chapter discusses the verbal verb theory of the similarities between Western languages and Arabic and gives examples from Abūsūsūd's tafsīr. The third chapter focuses on the way this topic is discussed in Abūsūsūd's tafsīr, its tools and proofs. The fourth and final chapter is devoted to the dimensions and concepts of the modern concept of tedāwuliyya and the identification of its similarities and differences with Arabic rhetoric and grammar in the Islamic tradition and the author's treatment of it.