Cypermethrin'in rat karaciğer dokusu üzerine etkilerinin morfolojik ve stereolojik olarak incelenmesi
Morphological and stereological investigation of the effects of cypermethrin on rat liver tissue
- Tez No: 813655
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN ÇEVİK DEMİRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Cypermethrin, Karaciğer, Morfoloji, Rat, Stereoloji, Cypermethrin, Liver, Morphology, Rat, Stereology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bir pestisit olan cypermethrin kullanım alanı olarak tip II sentetik piretroid grubundandır. Cypermethrin tarım ve gıda alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada cypermethrin verilmiş ratların morfolojik ve steorolojik olarak incelemesi yapılmıştır. Bu amaçla 2 grup şeklinde toplam 16 adet rat kullanılmıştır. İlk grup 30 gün boyunca mısırözü yağı verilmiş kontrol grubu, ikinci grup ise 30 gün boyunca cypermethrin verilmiş gruptur. Hayvanların 30 günlük uygulama sonucunda vücut ölçüleri kayıt altına alınmıştır. Karaciğerleri morfolojik ve steorolojik olarak incelenmiştir. İncelemeler sonucunda morfolojik bakımdan rat karaciğerinde üst karın bölgesindeki organların çoğunluğunu kapladığı, diyaframın kıvrımı ile aynı hizada yer aldığı, ligemantum coronarium ile karaciğere bağlandığı ve safra kesesinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Cypermethrin verilen grupların karaciğerinde toksik etkisiyle bir miktar artış olduğu ancak istatiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmadığı, canlı vücut ağırlıklarında cypermethrinin etkisinin olmadığı ve hacimleri bakımından istatiksel bir farklılık olmadığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Cyprmethrin, a pesticide, is in the group of type II synthetic pyrethroids. Cypermethrin is widely used in agriculture and food. In this study, morphological and stereological examination of rats given cypermethrin was performed. For this purpose, a total of 16 rats in 2 groups were used. The first group is the control group given corn oil for 30 days, the second group is the group given cypermethrin for 30 days. The body measurements of the animals were recorded after 30 days of application. Their livers were examined morphologically and stereologically. As a result of the examinations, it was determined that the liver of the rat morphologically covered most of the organs in the upper abdomen, was aligned with the fold of the diaphragm, was connected to the liver by the ligamentum coronarium, and there was no gall bladder. It was determined that there was a slight increase in the toxic effect of the liver of the groups given cypermethrin, but there was no statistically significant difference, there was no effect of cypermethrin on body weights and there was no statistical difference in terms of volumes.