An examination of the factors influencing consumers' intention to use smart home appliances within the technology acceptance model framework
Tüketicilerin akıllı ev cihazlarını kullanma niyetine etkileyen faktörlerin teknoloji kabul modeli çerçevesinde incelenmesi
- Tez No: 813687
- Danışmanlar: PROF. ELİF YOLBULAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Akıllı ev, Akıllı malzemeler, Akıllı teknoloji, Ev aletleri, Ev teknolojisi, Kullanım niyeti, Tüketiciler, Intelligent house, Intelligent materials, Smart technology, Household utensils, Home technology, Usage intention, Consumers
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Yeni akıllı ev teknolojilerinin ortaya çıkması, günlük aktivitelerimizi kolaylaştıran uygulamaların ortaya çıkmasına neden oldu. Üreticilerin bu yenilikçi uygulamaların tüketiciler tarafından neden kabul edildiğini veya reddedildiğini anlamaları çok önemlidir. Bu nedenleri belirlemek için birçok model önerilmiştir ve Teknoloji Kabul Modeli en yaygın olanıdır. Bu çalışma, hayatımızda daha yaygın hale gelen akıllı ev teknolojilerini benimsemeye istekli kullanıcıları etkileyen temel faktörleri analiz etmek için TKM'i kullanmayı amaçlamaktadır. Veriler, Türkiye'de 350 akıllı cihaz sahibinden online bir anket aracılığıyla toplandı. Araştırma hipotezlerini incelemek için yapısal eşitlik modellemesi (YEM) ve doğrulayıcı faktör analizi (DFA) kullanıldı. Bulgular, güven, faydalılık ve kullanım kolaylığının, kullanma niyeti üzerinde olumlu tutumları artırmak için önemli bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The emergence of new smart home technologies has brought about applications that can simplify our everyday activities. It is crucial for manufacturers to comprehend the reasons why these innovative applications are either accepted or rejected by consumers. Numerous models have been put forth to identify these reasons, with the Technology Acceptance Model (TAM) being the most prevalent one. This study aims to utilize the TAM to analyze the fundamental factors that impact users' willingness to adopt smart home technologies that are becoming more prevalent in our lives. Data were collected by a online survey instrument in Turkey from 350 smart appliances owners. Structural equation modeling(SEM) and Confirmatory factor analyses (CFA) were used to examine the research hypothesis. Findings showed trust, usefulness and ease of use play a vital role to increase positive attitudes toward intention to use.