Eko turizmin demografik değişkenlerle ilişkisi: Ordu ili örneği
The relationship of eco tourism with demographic variables: Example of Ordu province
- Tez No: 813769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Eko Turizm, Yerel Halk, Demografik Değişkenler, Turizm, Etki, Eco-Tourism, Local People, Demographic Variables, Tourism, Impact
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmacının temel amacı, eko turizm ile demografik değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; eko turizm kavramının ne olduğu, tarihi gelişimi, özellikleri, bulunduğu çevreye etkileri, yerel halkla ilişkisi ve eko turizm türleri, Ordu ili hakkında genel bilgiler ve eko turizm alanları gibi konular işlenmektedir. İkinci bölümde ise söz konusu kavramlar arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla gerçekleştirilen araştırma kısmı yer almaktadır. Eko turizm ve demografik değişkenlerle arasındaki ilişkileri belirlemeye yönelik anket formu, Ordu'nun Altınordu (Merkez) ilçesinde ikamet eden 400 yerel halka uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences) programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizi ve yorumlanmasında istatistik yöntemlerinden; güvenirlik analizi, yüzde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, varyans analizi ve bağımsız t-testi kullanılmıştır. Çalışmanın en belirgin sonucu yerel halkın eko turizme olan bakış açısının olumlu yönde ve yükselişte olduğudur. Eko turizm ile çevreci ürün tüketim boyutu arasındaki ilişkinin orta düzeyde olduğu;“çevreci ürün tüketimi”boyutu ile“eko turizm”ve“eko-fiziksel özellikler”ile“eko turizm”arasında zayıf düzeyde bir ilişkinin varlığından söz etmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the relationship between ecotourism and demographic variables. The study consists of two parts. In the first part; What is the concept of eco-tourism, its historical development, features, effects on the environment, its relations with local people and eco-tourism types, general information about Ordu province and eco-tourism areas. In the second part of the research, there is the research part carried out to examine the relationships between the concepts in question. The questionnaire to determine the relationships between ecotourism and demographic variables was applied to 400 local people residing in Altmordu (Center) district of Ordu. The data obtained in the research were analyzed with the SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences) program. From statistical methods in the analysis and interpretation of data; reliability analysis, percentage, frequency, arithmetic mean, standard deviation, analysis of variance, independent t-test were used. The most obvious result of the study is that demographic variables directly affect the local people's perspectives on eco tourism.