Gönüllü sade yaşam tarzının arz talep boylamında turizmin sürdürülebilirliğine olan etkisi
The effect of voluntary simple lifestyle on the sustainability of tourism in the longitude of supply and demand
  1. Tez No: 837640
  2. Yazar: PERİHAN ZEYBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Tarzı, Gönüllü Sade Yaşam Tarzı, Turizm, Turist, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Turizm, Lifestyle, Voluntary Simple Lifestyle, Tourism, Tourist, Sustainability, Sustainable Tourism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turist Rehberliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Son zamanlarda oluşan tüketici profillerindeki değişiklikler, Turizm destinasyonlarında ve pazarlamasında arz talep boylamında ciddi değişikliklere sebep olmuştur. Bu sebepledir ki Turizmde de artık farklı birey ve grupların ilgi alanına giren farklı destinasyonlar ve turistik faaliyetler oluşturulmaya başlanmıştır. Doğa turizmi, ilgi turizmi, gastronomi turizmi, ekolojik turizm, sağlık turizmi, inanç turizmi vb. bunlara örnek olarak gösterilebilir. Gönüllü sadeler olarak adlandırdığımız bireyler kendi yaşamlarında benimsedikleri alışkanlıklarını tatil tercihlerinde de devam ettirmek istemektedirler. Örneğin kişisel gelişim için gönüllü sadeliği seçenler, turizm alanında da kişisel deneyimlerin yaşandığı özel ilgi turizmini seçmektedirler. Çevreci gönüllü sadeler, deniz kum güneş üçlüsü yerine eko turizm dediğimiz küçük grupları hedefleyen kırsal doğa turizmini tercih ederek doğayla iç içe olmak, farklı kültürel ve doğal değerleri yerinde görmeyi istemektedirler. İnsancıl ölçek önem veren sadeler organik gıda sunan butik otelleri tercih etmektedirler. Bu çalışma gönüllü sade yaşam tarzına sahip bireylerin sürdürülebilir turizm talebine etkisinin incelenmesi amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda gönüllü sade yaşam tarzı profile uyan 429 katılımcıya anket tekniği uygulanmıştır. Toplanan veriler regresyon, Pearson korelasyon, t ve Anova testleri ile ölçülmüştür. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre demografik değişkenlerden sadece cinsiyetin gönüllü yaşam tarzına ve sürdürülebilir turizm talebine etki ettiği sonucuna varılmıştır. Son olarak, gönüllü sade yaşam tarzı ile sürdürülebilir turizm arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Başka bir ifade ile gönüllü sade yaşam tarzı düzeyi arttıkça sürdürülebilir turizme olan talepte artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Recent changes in consumer profiles have led to significant changes in the supply and demand dimension in tourism destinations and marketing. For this reason, different destinations and touristic activities that are of interest to different individuals and groups have started to be created in tourism. Nature tourism, interest tourism, gastronomy tourism, ecological tourism, health tourism, faith tourism, etc. can be given as examples. Individuals we call voluntary simpletons want to continue the habits they have adopted in their own lives in their vacation preferences. For example, those who choose voluntary simplicity for personal development also choose special interest tourism in the field of tourism where personal experiences are experienced. Environmentalist voluntary purists prefer rural nature tourism targeting small groups, which we call eco-tourism, instead of the sea, sand and sun trio, and they want to be in touch with nature and see different cultural and natural values on site. Humane-scale purists prefer boutique hotels offering organic food. This study aims to examine the impact of individuals with a voluntary simple lifestyle on the demand for sustainable tourism. For this purpose, a survey technique was applied to 429 participants who fit the profile of voluntary simple lifestyle. The collected data were measured by regression, Pearson correlation, t and Anova tests. According to the findings obtained as a result of the research, it was concluded that only gender among demographic variables has an effect on voluntary lifestyle and sustainable tourism demand. Finally, a significant positive relationship was found between voluntary simple lifestyle and sustainable tourism. In other words, as the level of voluntary simple lifestyle increases, the demand for sustainable tourism increases.