Glionöronal tümörler ve fokal kortikal displazilerde drebrin düzeylerinin araştırılması
Study of drebrin levels in glioneuronal tumors and focal cortical dysplasias
  1. Tez No: 813776
  2. Yazar: TUĞÇE AYMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA UZAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Drebrin, Gangliogliom, DNET, Fokal kortikal displazi, Drebrin, Ganglioglioma, DNET, Focal cortical dysplasia
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Glionöronal tümörler ve fokal kortikal displazilerdeki drebrin doku düzeylerinin normal nöronal doku ile karşılaştırılması. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada kliniğimizde opere edilen toplam 112 hasta değerlendirildi. Gangliogliom, DNET ve fokal kortikal displazi tip 2 grupları için sırasıyla 36, 21 ve 25 hasta çalışmaya dahil edildi. MTS nedeniyle opere edilen ancak fusiform giruslarında histopatolojik bulgusu olmayan 30 hastanın fusiform girusları kontrol grubu olarak belirlendi. Aktin bağlayıcı bir protein olan drebrinin bu dokulardaki seviyeleri, anti-drebrin antikoru kullanılarak immünohistokimyasal yöntemle çalışıldı. Sonuçlar dört grup arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen anormal morfolojiye sahip patolojik hücre gruplarında drebrin düzeyleri ağırlıklı olarak normal kortikal nöronlardan daha düşük bulundu. Gangliogliomların displastik ganglion hücreleri, FKD tip IIb'nin balon hücreleri ve FKD tip IIa'nın dismorfik nöronları istatistiksel olarak anlamlı şekilde normal kortikal nöronlardan daha zayıf boyandı. FKD tip IIa'nın dismorfik nöronları, tip IIb'nin dismorfik nöronlarının aksine negatif/zayıf boyanma gösterdi. Drebrin düzeyleri ile cerrahi sonrası nöbet kontrol başarısı arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Drebrin normal kortikal nöronlarda bulunmakta olan bir proteindir. Morfolojik bozukluklara sahip patolojik hücre gruplarında bu proteinin düzeyleri normal kortikal nöronlara kıyasla düşüş göstermektedir. Drebrin düzeylerindeki azalma nöronal göç bozukluğuna ve nöron morfolojisinin bozulmasına sebep olabilir. Drebrin düzeyleri ile cerrahi sonrası nöbet kontrol başarısı arasında ilişki yoktur.
Özet (Çeviri)
Aim: Comparison of drebrin tissue levels in glioneuronal tumors and focal cortical dysplasia with normal neuronal tissue. Material and Methods: The study evaluated a total of 112 patients who underwent surgery in our clinic. 36, 21 and 25 patients were included in the study for ganglioglioma, DNET and focal cortical dysplasia type II groups, respectively. The fusiform gyri of 30 patients who were operated on due to MTS but had no histopathological findings in the fusiform gyrus were determined as the control group. The levels of drebrin, an actin-binding protein, in these tissues were studied using an anti-drebrin antibody and immunohistochemical methods. The results were compared among the four groups. Results: The levels of drebrin were found to be predominantly lower in the pathological cell groups with abnormal morphology than in normal cortical neurons. Dysplastic ganglion cells in gangliogliomas, balloon cells in FCD type IIb and dysmorphic neurons in FCD type IIa were stained significantly weaker than normal cortical neurons. Dysmorphic neurons in FCD type IIa, unlike those in type IIb, showed negative/weak staining. No significant correlation was found between drebrin levels and postoperative seizure control success. Conclusion: Drebrin is a protein found in normal cortical neurons. Levels of this protein are observed to decrease in pathological cell groups with morphological disorders compared to normal cortical neurons. A decrease in Drebrin levels could potentially lead to neuronal migration disorders and disruption of neuronal morphology. There is no correlation between drebrin levels and postoperative seizure control success.