Kemik içi defektlerin minimal invaziv cerrahi olmayan tedavisinde yardımcı lokal hyaluronik asit jel uygulamasını takiben klinik ve radyografik parametrelerdeki değişikliklerin değerlendirilmesi
Assesment of changes in clinical and radiographic parameters following the application of local hyaluronic acid gel as an adjunct to minimally invasive non-surgical treatment of intraosseous defects
- Tez No: 814023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞADİYE GÜNPINAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Minimal invaziv, cerrahi olmayan periodontal debridman, periodontitis, alveolar kemik kaybı, hyaluronik asit, Minimally invasive, nonsurgical periodontal debridements, periodontitis, alveolar bone loss, hyaluronic acid
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Son zamanlarda, kemik içi defektlerin tedavisinde minimal invaziv cerrahi olmayan tedavi (MINST) uygulaması ön plana çıkmaktadır. Hyaluronik asit (HA) enflamasyon ve yara iyileşmesi mekanizmalarında önemli rol oynar. İlave olarak, periodontal doku rejenerasyonunun düzenlenmesinde ve periodontal hastalığın tedavisinde klinik olarak olumlu sonuçlar gösterdiği bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı 3 mm ve daha fazla kemik içi defekte sahip Evre III/IV periodontitis hastalarında MINST'e yardımcı olarak HA jel uygulamasının etkisini klinik ve radyografik olarak değerlendirmektir. Çalışmaya dahil edilen toplam 36 hasta rastgele a) MINST + HA (test; n=17) ve b) MINST (kontrol; n=19) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm bireylere supragingival diştaşı temizliği sonrası test grubundaki kemik içi defekt bölgelerine MINST tedavisine ek olarak subgingival % 0,8'lik HA jel uygulaması yapıldı. HA uygulaması tedavi sonrası 4. haftada tekrarlandı. Kemik içi defekt bölgesine ait sondalama cep derinliği (dSCD), klinik ataşman seviyesi (dKAS), diş eti çekilmesi (dDÇ), sondalamada kanama (SK), plak (P) ölçümleri başlangıç, 3. ay ve 6. ayda kaydedildi. Total defekt derinliği (TDD), kemik içi defekt derinliği (INFRA), mine sement sınırı ile alveol kreti noktası arası mesafe (MSS-AK), kemik içi defekt açısı ölçümlerini içeren radyografik değerlendirmeler başlangıç ve 6. ayda yapıldı. Çalışma popülasyonunda test ve kontrol gruplarında dSCD, dKAS, SK ve P (%) klinik parametrelerinde 3. ve 6. ayda başlangıca göre anlamlı azalma olduğu belirlendi (p 0.05). dDÇ 3. ay ve 6. ay ölçümlerinin başlangıca göre değişiminde test grubunda daha az artış tespit edildi (p 0.05). Çalışmamızın sınırları dahilinde, kemik içi defektlerin tedavisinde ek % 0,8 HA jel kullanımının klinik periodontal parametrelerde olumlu iyileşmeler sağladığı sonucuna varıldı. Bu nedenle, özellikle diş eti çekilmesinin beklenildiği kemik içi defektlerin tedavisinde MINST prosedürüne ilave % 0,8 HA jelin subgingival olarak uygulanabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Recently, Minimally invasive non-surgical treatment (MINST) has emerged as a prominent approach fort he treatment of intraosseous defects. Hyaluronic acid (HA) plays an important role in inflammation and wound healing mechanisms. Furthermore, it has been reported as have clinically positive effects regarding periodontal tissue regeneration and treatment of periodontal disease. The aim of this study is to evaluate the clinical and radiographic effects of HA gel application as an adjunct to MINST in Stage III/IV periodontitis patients with intraosseous defects 3mm. A total of 36 patients were included in the study and randomly divided into two groups: a) MINST +HA (test; n=17) and b) MINST (control; n=19). Following supragingival debridement, subgingival application of 0,8 % HA gel was performed in the test group in addition to MINST treatment in the intraosseous defect areas. HA application was repeated at the 4th week after treatment. Probing pocket depth (PPD), clinical attachment level (CAL), gingival recession (GR), bleeding on probing (BOP), and plaque (P) measurements at the intraosseous defect area were recorded at baseline, 3rd months, and 6th months. In the study population, there was a significant decrease in the clinical parameters of PPD, CAL, BOP, and P (%) at 3 and 6 months compared to baseline in both the test and control groups (p < 0.05). When the changes in clinical parameters were compared between the groups, it was found that the test group had a significantly greater reduction in PPD and CAL values at 3 months compared to baseline (p < 0.05). However, there was no significant difference between the groups when the changes at 6 months were compared to baseline between the groups (p > 0.05). The test group showed less increase in GR measurements at 3rd and 6th months compared to baseline (p < 0.05). In both the test and control groups, there was a significant decrease in TDD, INFRA, and defect angle measurements at 6 months compared to baseline (p < 0.05). However, there was no statistically significant difference in the changes between the groups during the evaluated time intervals (p > 0.05). Within the limitations of our study, it was concluded that the additional use of 0,8% HA gel in the treatment of intraosseous defects resulted in positive improvements in clinical periodontal parameters. Therefore, it can be suggested that subgingival application of 0,8% HA gel as an adjunct to the MINST procedure can be utilized, especially for intraosseous defects where gingival recession is expected.