Robotik ve bilgisayarsız kodlamanın okul öncesi çocuklarının bilgi işlemsel düşünme ve yürütücü işlevlerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of robotic and unplugged coding on computational thinking and executive function of pre-school children
- Tez No: 814073
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: bilgisayarsız kodlama, robotik kodlama, eğitsel robot, okul öncesi eğitimi, bilgi işlemsel düşünme, yürütücü işlev, unplugged coding, robotic coding, educational robot, pre-school education, computational thinking, executive function
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, okul öncesi dönemde, eğitsel robot ve bilgisayarsız kodlama etkinlikleri ile gerçekleştirilen kodlama eğitimlerinin karşılaştırılarak, öğrencilerin bilgi işlemsel düşünme ve yürütücü işlev becerileri üzerindeki etkilerini incelemektir. Yöntem: Bu çalışmada ön test-son test karşılaştırmalı grup yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma 2022-2023 eğitim-öğretim yılında, Ağrı ilinde devlete ait bir anaokulunda 24 eğitsel robot deney grubu ve 24 bilgisayarsız kodlama deney grubu olmak üzere, yaşları 5 ile 6 arasında olan 48 okul öncesi öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada bilgi işlemsel düşünme becerisini ölçmek için TechCheck-K testi, yürütücü işlev becerilerini ölçmek için ise Yürütücü İşlevler Bataryası-Bilgisayar Donanımlı Dokunmatik kullanılmıştır. Ön testlerin uygulamaları ile başlayan süreç, 4 hafta süren eğitsel robot ve bilgisayarsız kodlama öğretiminin ardından son testler ile bitirilmiştir. Bulgular: Bilgisayarsız kodlama ve eğitsel robot gruplarında bulunan öğrencilerinin bilgi işlemsel düşünme ön test-son test puanları arasında, son test lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Eğitsel robot ve bilgisayarsız kodlama ile öğretim yapılan öğrencilerin bilgi işlemsel düşünme son test puanları arasında, eğitsel robot grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Ayrıca bilgisayarsız kodlama ve eğitsel robot gruplarında yer alan öğrencilerin ketleyici kontrol ve işleyen bellek ön test-son test puanları arasında anlamlı farklılık bulunmazken; bilişsel esneklik ve toplam yürütücü işlev ön test-son test puanları arasında son test lehine anlamlı farklılık bulunduğu görülmüştür. Toplam yürütücü işlev ve alt boyutlarının, eğitsel robot ve bilgisayarsız kodlama gruplarına ait son test puanları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Ayrıca, eğitsel robot ve bilgisayarsız kodlama ile öğretim yapılan öğrencilerin son test puanları değerlendirildiğinde, bilgi işlemsel düşünme ve yürütücü işlev becerilerinde cinsiyete göre anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Sonuçlar: Okul öncesi eğitimde kodlama eğitiminin hem eğitsel robot hem de bilgisayarsız kodlama ile gerçekleştirilmesinin öğrencilerin bilgi işlemsel düşünme becerilerinin gelişimine katkı sağladığı söylenebilir. Ancak kodlama eğitiminin, eğitsel robot ile öğretiminin bilgisayarsız kodlama ile öğretimine göre öğrencilere bilgi işlemsel düşünme becerilerini kazandırmada daha etkili olduğu belirlenmiştir. Yürütücü işlev becerileri açısından ise kodlama eğitiminin hem eğitsel robot hem de bilgisayarsız kodlama ile öğretilmesinin öğrencilerin bilişsel esneklik ve genel olarak yürütücü işlev becerilerini kazandırmada olumlu etkilediği görülmüştür. Fakat okul öncesi eğitimde yürütücü işlev becerilerinin gelişimini desteklemek için kodlama eğitiminin bilgisayarsız kodlama veya eğitsel robot ile yapılması arasında herhangi bir farklılık görülmemiştir. Ayrıca, okul öncesi eğitimde bilgisayarsız kodlama ve eğitsel robot ile yapılan kodlama eğitiminin hem bilgi işlemsel düşünme hem de yürütücü işlev becerilerinin gelişiminde cinsiyet açısından farklılaşmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: This thesis compares the effects of coding education with educational robots and unplugged coding activities on pre-school students' computational thinking and executive functioning skills. Method: This study used a pre-test and post-test comparison group quasi-experimental design. The study was conducted in a public kindergarten in Ağrı province in the 2022-2023 academic year with 48 pre-school students aged between 5 and 6, including 24 students in the educational robot group and 24 students in the unplugged coding group. In the study, the TechCheck-K test was used to measure computational thinking skills, and Executive Functions Battery-Computerized Touch was used to measure executive function skills. The process started with pre-test applications and ended with post-tests after four weeks of educational robot and unplugged coding instruction. Findings: The study found a statistically significant difference between the computational thinking pre-test and post-test scores of pre-school students taught with an educational robot and unplugged coding in favor of the post-test. It was determined that there was a statistically significant difference in favor of the educational robot group between the post-test scores of computational thinking of pre-school students who were taught with educational robot and unplugged coding. There was a statistically significant difference between the cognitive flexibility and total executive function pre-test and post-test scores in favor of the post-test in both groups. As a result, it was observed that there was no statistically significant difference between the post-test scores of the educational robot and unplugged coding groups in terms of sub-dimensions of executive functions and total executive function scores. In addition, it was determined that there was no significant difference in computational thinking and executive function skills according to gender. Conclusions: It can be said that coding education in pre-school education with both educational robot and unplugged coding activities contributes to developing students' computational thinking skills. However, it was determined that coding education with an educational robot was more effective in helping pre-school students gain computational thinking skills than coding education with unplugged coding activities. It was observed that there was no difference between coding training to support the development of executive function skills in pre-school education and unplugged coding activities or with an educational robot. In addition, it was observed that coding training with unplugged coding activities and coding training with educational robots in pre-school education did not make any difference in terms of gender in the development of both computational thinking and executive function skills.