Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi hematoloji klliniğinde takipli non-hodgkin lenfoma tanılı hastaların değerlendirilmesi
Selcuk University Medical Faculty Hospital follow-up in hematology clinic evaluation of patients diagnosed with non-hodgkin lymphoma
  1. Tez No: 814113
  2. Yazar: ZİYA SALAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DAĞLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: IPI, NCCN-IPI, Non-Hodgkin Lenfoma, R-IPI, IPI, NCCN-IPI, Non-Hodgkin Lymphoma, R-IPI
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: NHL dünya genelinde hematolojik malignitelerin en yaygın olanıdır ve kanser teşhislerinin ve ölümlerin yaklaşık %3' ünü oluşturmaktadır. Gelişmiş ülkelerde en yaygın NHL alt tipleri, diffüz büyük B hücreli lenfoma (yaklaşık %30) ve foliküler lenfomadır (yaklaşık %20). NHL' de prognozu etkileyebilecek birçok faktör tanımlanmış olup bu çalışmada NHL tanılı hastaların yaş, cinsiyet, ECOG(Eastern Cooperative Oncology Group) performans skoru, patolojik alt tipi, evre, ekstranodal tutulum, kemik iliği tutulumu, laboratuar parametreleri(LDH, sedimentasyon, ferritin, albümin, hemoglobin), febril nötropeni nedeniyle yatışın ve International Prognostic Index (IPI), Revize edilmiş International Prognostic Index (R-IPI) ve National Comprehensive Cancer Network International Prognostic Index (NCCN-IPI) skorlama sistemlerinin prognoz üzerine olan etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı'na 2014 Mart - 2021 Aralık tarihleri arasında başvurmuş ve tedavi almış NHL tanılı 79 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların tanı anındaki demografik özellikleri (yaş, cinsiyet), patolojik alt tipleri, serum laktat dehidrogenaz (LDH), albümin, hemoglobin, lökosit, sedimentasyon, ferritin değerleri, Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) skoru, Ann-Arbor evresi, kemik iliği ve ekstranodal tutulumu, febril nötropeni nedeniyle yatış durumu, Ki-67 değerleri. genel sağkalım durumları ve aldığı tedaviler incelendi. İstatiksel Analiz Verilerin analizinde SPSS 23.0 istatistik paket programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların 41'i (%51,9) kadın, 38'i (%48,1) erkekti. Olguların yaş aralığı 21 ile 88 arasında olup, yaş ortalaması 58,54 yıl olarak tespit edildi. IPI skorlama sistemine göre 3 yıllık genel sağkalım oranları sırasıyla %89,1; %55; %57; %29,6 iken R-IPI skorlama sistemine göre 3 yıllık genel sağkalım oranları sırasıyla %100; %67,5; %49,2 ve NCCN-IPI skorlama sistemine göre 3 yıllık sağkalım oranları sırasıyla %100; %72,4; %58,6; %22 olarak bulundu. 3 yıllık genel sağkalım oranları IPI, R-IPI, NCCN-IPI skorlama sitemlerinde gruplara göre anlamlı iken, hastalıksız sağkalım oranları sadece NCCN-IPI ve R-IPI skorlama sisteminde anlamlı bulundu. Sonuç: Yaptığımız çalışmada ileri yaş, kötü ECOG performansı, ileri evre, iki ve üzerinde ekstranodal alan tutulumu olması, yüksek LDH değeri, yüksek ferritin değeri, IPI, R- IPI, NCCN-IPI skorlarının yüksek olmasının daha önceki çalışmalarla paralellik gösterdiği ve genel sağkalımı azalttığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Purpose: NHL is the most prevalent of the hematologic malignancies worldwide and is approximately %3 of all cancer diagnosis and cancer related deaths. The most common subtypes of NHL in the developed countries are; diffuse large B cell lymphoma (nearly %30); and folliculary lymphoma(nearly %20). There are many factors identified which effects the prognosis of NHL and in this study it is intended to evaluate the effects of age, sex, ECOG(Eastern Cooperative Oncology Group) performance status, pathologic subtype, stage, extranodal involvement, bone marrow involvement, laboratory parameters(LDH, sedimentation, ferritin, albumin, haemoglobin), hospitalization for febrile neutropenia and the status of scoring systems such as International Prognostic Index (IPI), Revised International Prognostic Index (R-IPI) ve National Comprehensive Cancer Network International Prognostic Index (NCCN-IPI) on the prognosis of NHL. Materials and Methods: 79 patients are evaluated retrospectively who applied to Selçuk University Faculty of Medicine Department of Hematology between March 2014-December 2021 and has göne under treatment. Demographic characteristics(age, sex), pathologic subtypes, serum lactate dehydrogenase(LDH), albumin, haemoglobin, leukocyte, sedimentation, ferritin levels, Eastern Cooperative Oncology Group(ECOG) status, Ann-Arbor stage, bone marrow and extranodal involvement, hospitalizaton for febrile neutropenia, ki-67 levels of the patients at the time of diagnosis, also overall survival status and the treatment protocols are analyzed. SPSS 23.0 statistical package software is used in the analysis of statistical analysis data. Findings: 41 female(%51.,9) and 38 male(%48,1) patients are involved in the study. The age range of the patients are between 21 and 88, the average age of the patients is calculated as 58,54 years. 3 year overall survival rates according to IPI scoring system are respectively as follows; %89,1, %55, %57, %29,6. 3 year overall survival rates according to R-IPI scoring system are as follows; %100; %67,5; %49,2 and 3 year overall survival rates according to NCCN-IPI are %100; %72,4; %58,6; %22. 3 year overall survival rates in IPI, R-IPI, NCCN-IPI are found to be significant, yet disease free survival rates are found to be significant only in NCCN-IPI and R-IPI scoring systems. Conclusion: In our study, poor ECOG status, advanced stage, two and more extranodal area involvement, high LDH levels, high ferritin levels, high IPI, R-IPI, NCCN-IPI scores are found parallel to previous studies in terms of reducing the overal survival.