Diyabetli bireylerin akılcı ilaç kullanımı bilgi düzeyi ile sağlık algısı ve sağlıklı yaşam tarzları arasındakiilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the knowledge level of rational drug use, health perception and healthy lifestyles of individuals with diabetes
- Tez No: 814197
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ERSİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, akılcı ilaç kullanımı, sağlık algısı, sağlıklı yaşam tarzları, hemşirelik, Diabetes, rational drug use, health perception, healthy lifestyles, nursing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET DİYABETLİ BİREYLERİN AKILCI İLAÇ KULLANIMI BİLGİ DÜZEYİ İLE SAĞLIK ALGISI VE SAĞLIKLI YAŞAM TARZLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Belma AYDIN Hemşirelik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Bu çalışmanın amacı, diyabetli bireylerin akılcı ilaç kullanımı bilgi düzeyi ile sağlık algısı ve sağlıklı yaşam tarzları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma tanımlayıcı tipte olup, Şanlıurfa Eyyübiye 4 Nolu Ertuğrulgazi Aile Sağlığı Merkezi Bölgesi'nde Ekim 2021 - Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini 194 diyabet tanısı olan birey oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında eğitimliler ve eğitimsizler için mini mental testler, tanıtıcı bilgi formu, akılcı ilaç kullanımı ölçeği, sağlık algısı ölçeği, tip 2 diyabet ve sağlığı geliştirme ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t testi, Mann Whitney U Testi, Krukall Wallis Analizi, Varyans Analizi, Pearson Korelasyon Analizi yapılmıştır. Çalışmanın yapılabilmesi için etik kurul izni, kurum izni ve katılımcı izni alınmıştır. Diyabetli bireylerin %9,8'inin akılcı ilaç kullanma bilgisinin olduğu saptanmıştır. Akılcı ilaç kullanım ölçeği puan ortalaması ile sağlık algısı ölçeği puan ortalaması arasında anlamlı bir ilişki saptanmazken (r = ,095, p= 0,188), akılcı ilaç kullanım ölçeği puan ortalaması ile tip 2 diyabet ve sağlığı geliştirme ölçeği puan ortalaması arasında pozitif yönde, zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki (r= ,220, p= 0,002) saptanmıştır. Sonuç olarak diyabetli bireylerin akılcı ilaç kullanımı bilgisini, olumlu sağlık algısını ve sağlıklı yaşam tarzlarını geliştirecek girişimsel hemşirelik çalışmalarının yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN THE KNOWLEDGE LEVEL OF RATIONAL DRUG USE, HEALTH PERCEPTION AND HEALTHY LIFESTYLES OF INDIVIDUALS WITH DIABETES Belma AYDIN Department of Nursing, Master's Thesis This study aims is to examine the relationship between the level of rational drug use knowledge, health perception and healthy lifestyles of people with diabetes. The study is descriptive and was conducted in Şanlıurfa Number 4 Eyyübiye Ertuğrulgazi Family Health Centre between October 2021 and August 2022. The sample of the study consisted of 194 individuals diagnosed with diabetes. Mini mental tests for educated and uneducated people, descriptive information form, rational drug use scale, health perception scale, type 2 diabetes and health promotion scale were used for data collection. Descriptive statistics, t test in independent groups, Mann Whitney U Test, Krukall Wallis Analysis, Variance Analysis and Pearson Correlation Analysis were performed in the data analysis. The ethics committee, institutional and participant permissions were obtained for the study. It was found that 9,8% of individuals with diabetes knew rational drug use. While no significant relationship was found between the mean score of the rational drug use scale and the health perception scale (r = ,095, p = 0,188), a positive, weakly significant relationship was found between the mean score of the rational drug use scale and the type 2 diabetes and health promotion scale (r = ,220, p = 0,002). As a result, it is recommended to carry out interventional nursing studies to improve the knowledge of rational drug use, positive health perception and healthy lifestyles of individuals with diabetes.