Çevre bilincinin sürdürülebilir tüketim davranışı üzerine etkisinde çevresel tutumun aracılık rolü
The mediator role of environmental attitude in the effect of environmental awareness on sustainable consumption behavior
- Tez No: 814244
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ERGEN IŞIKLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevre Bilinci, Çevresel Tutum, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Tüketim Davranışı, Environmental Awareness, Environmental Attitude, Sustainability, Sustainable Consumption Behavior
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Son zamanlarda çevre bilinci ve sürdürülebilir tüketim insan hayatının en önemli konularından biri haline gelmiştir. Çevreci yaşam tarzı, küresel olarak mücadele edilmekte olan birçok çevresel sorunun önüne geçebilmek adına önem taşımaktadır. Gün geçtikçe daha fazla tüketen toplumlar ve bunun sonucunda var olan kaynakların çok hızlı tükenmesi çevresel tutum ve çevre bilinci ile birlikte sürdürülebilir tüketimi daha da önemli boyuta taşımaktadır. Bu yüzden insanların çevreci yaşam tarzı davranışlarını belirleyen veya etkileyen faktörleri bulmak ve bu konuda derinlemesine çalışmalar yapmak önem arz etmektedir. Çevre bilinci, çevresel tutum ve sürdürülebilir tüketim davranışının birbiriyle olan ilişkisini ve çevre bilincinin sürdürülebilir tüketim davranışı üzerinde etkisindeki çevresel tutumun aracılık rolünü inceleyerek analiz etmek bu çalışmanın temel amacını ortaya koymaktadır. Bu amaç doğrultusunda Konya merkez ilçelerde yaşayan 18 yaş ve üzeri tüketicilerinden anket yöntemiyle elde edilen veriler doğrultusunda SPSS pakat programı ve Process Makro eklentisi ile analizler yapılmıştır. Araştırma sonucunun çevresel tutumun çevre bilinci ve sürdürülebilir tüketim davranışı ilişkisinde tam aracı rolünün olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, environmental awareness and sustainable consumption have become one of the most important issues in human life. Environmentalist lifestyle is important in order to prevent many environmental problems that are being tackled globally. Societies consuming more day by day and the rapid depletion of existing resources as a result of this, together with environmental attitudes and environmental awareness, bring sustainable consumption to an even more important dimension. Therefore, it is important to find the factors that determine or affect people's environmental lifestyle behaviors and to conduct in-depth studies on this subject. The main purpose of this study is to analyze the relationship between environmental awareness, environmental attitude and sustainable consumption behavior and to analyze the mediating role of environmental attitude in the effect of environmental awareness on sustainable consumption behavior. For this purpose, analyzes were made with the SPSS package program and Process Macro add-on in line with the data obtained from the consumers aged 18 and over living in the central districts of Konya by the survey method. From the structuring of the parts of the research, environmental awareness and full intermediary management in sustainable usage behaviors have been achieved.