Tüketim karşıtı yaşam tarzlarının sürdürülebilir satın alma davranışı üzerindeki etkilerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma
A study on determining the effects of anti- consumption lifestyles on sustainable purchasing behavior
  1. Tez No: 949970
  2. Yazar: TUĞBA KÖYSÜREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ŞENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Kaygısı, Gönüllü Sadelik, Minimalizm, Sürdürülebilir Çevre Bilinci, Sürdürülebilir Satın Alma Davranışı, Environmental Concern, Minimalism, Sustainable Environmental Awareness, Sustainable Purchasing Behavior, Voluntary Simplicity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
Bu araştırmada minimalist ve gönüllü sade yaşam tarzlarının sürdürülebilir satın alma davranışı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Ayrıca araştırmada minimalist ve gönüllü sade yaşam tarzlarının sürdürülebilir satın alma davranışı üzerindeki etkisinde sürdürülebilir çevresel bilincinin aracılık rolü; çevre kaygısı, fiyat duyarlılığı ve çevre korumada kişisel imaj kaygısının ise düzenleyicilik rolü tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemi ile tasarlanmıştır. Araştırmada katılımcıların ilgili değişkenlere yönelik tutumlarını belirlemek için sürdürülebilir çevresel bilinç ölçeği, çevre kaygısı ölçeği, fiyat duyarlılığı ölçeği, çevre korumada kişisel imaj kaygısı ölçeği, gönüllü sadelik ölçeği, minimalizm ölçeği, sürdürülebilir satın alma davranışı ölçeği kullanılmıştır. Türkiye'de tüketim davranışı sergileyen tüketiciler bu araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Bu kapsamda online veri toplama tekniği ile 997 kişiye ulaşılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 22.0 ve AMOS paket programları kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda gönüllü sadelik ve minimalizmin sürdürülebilir satın alma davranışı üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Gönüllü sadeliğin sürdürülebilir satın alma davranışı üzerindeki etkisinde sürdürülebilir çevresel bilincin aracı rolü; çevre kaygısı ve çevre korumada kişisel imaj kaygısının ise düzenleyici rolü tespit edilmiştir. Ayrıca minimalizmin sürdürülebilir satın alma davranışı üzerindeki etkisinde çevre korumada kişisel imaj kaygısının düzenleyici rolünün bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of minimalist and voluntary simple lifestyles on sustainable purchasing behaviour is examined. In addition, the study tried to determine the mediating role of sustainable environmental awareness in the effect of minimalist and voluntary simple lifestyles on sustainable purchasing behaviour, and the moderating role of environmental concern, price sensitivity and personal image concern in environmental protection. The research was designed with a quantitative research method. Sustainable environmental awareness scale, environmental concern scale, price sensitivity scale, personal image concern in environmental protection scale, voluntary simplicity scale, minimalism scale, sustainable purchasing behaviour scale were used to determine the attitudes of the participants towards the relevant variables. Consumers exhibiting consumption behaviour in Turkey constitute the population of this research. In this context, 997 people were reached with online data collection technique. SPSS 22.0 and AMOS package programmes were used to analyse the data obtained. As a result of the research, it was determined that voluntary simplicity and minimalism are effective on sustainable purchasing behaviour. The mediating role of sustainable environmental awareness in the effect of voluntary simplicity on sustainable purchasing behavior; The regulatory role of personal image concern in environmental concern and environmental protection has been determined. In addition, it has been determined that personal image concern in environmental protection has a moderating role in the effect of minimalism on sustainable purchasing behavior.