Artroskopik menisküs tamiri sonrası uygulanan telerehabilitasyon yöntemlerinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficiency of telerehabilitation after arthroscopic meniscus repair
- Tez No: 814364
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLBER KARAGÖZOĞLU COŞKUNSU, DOÇ. DR. GÖKSEL DİKMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Physiotherapy and Rehabilitation, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Menisküs Tamiri, Telerehabilitasyon, Postoperatif Rehabilitasyon, Meniscus Repair, Telerehabilitation, Postoperative Rehabilitation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı, artroskopik menisküs tamiri geçirmiş hastalarda iki farklı telerehabilitasyon yönteminin etkinliğinin birbiriyle ve konvansiyonel rehabilitasyonla karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya dahil edilen 50 hasta senkronize telerehabilitasyon (ST), asenkronize telerehabilitasyon (AT) ve konvansiyonel telerehabilitasyon (KR) olmak üzere üç gruba randomize edildi. ST grubundaki hastalara 10-14. Günden itibaren 4 hafta, haftada 2 gün fizyoterapist ile video görüşmesi yoluyla, KR grubundaki hastalara 10-14. Günden itibaren, 4 hafta boyunca, haftada 2 gün hastanede fizyoterapist eşliğinde rehabilitasyon uygulandı. AT grubundaki hastalar ise postoperatif ilk günden itibaren mobil uygulama üzerinden sunulan egzersiz programını 6 hafta boyunca kendileri uyguladılar. Her üç grubun kuadriseps ve hamstring kas kuvveti, International Knee Documentation Committee Subjective Knee Form (IKDC) ölçeği ve Patient Reported Outcomes Measurement Information System -29 (PROMIS-29) ölçeği değerlendirmeleri preoperatif dönemde, postoperatif 6 hafta ve 6. Ayda, fleksiyon ve ekstansiyon EHA ve ağrı şiddeti (VAS) ölçümleri ise bu sürelere ek olarak 6 hafta içinde her hafta tekrarlandı. 6 haftalık değerlendirmeleri ST grubunda 14 (ort. yaş: 38,1±7,3), AT grubunda 14 (ort. yaş: 39,1±9,1) ve KR grubunda 14 (ort. yaş: 33,9±11,3) kişi tamamladı. 6 aylık değerlendirmeleri ise ST grubunda 7, AT grubunda 4, KR grubunda ise 5 kişi tamamladı. ST, AT ve KR gruplarının 6. Hafta ve 6. Ay değerlendirmelerinin karşılaştırılmasında hiçbir parametrede istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi (p>0.05). Bu sonuçlara göre, artroskopik menisküs tamiri sonrası uygulanan her iki telerehabilitasyon yöntemi de konvansiyonel rehabilitasyona alternatif olarak sunulabilecek etkili tedavi yöntemleridir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the effectiveness of two different telerehabilitation (TR) methods with each other and with conventional rehabilitation (CR) in patients who have undergone arthroscopic meniscus repair (AMR). 50 patients included in the study were randomized into three groups: synchronized telerehabilitation (ST), asynchronized telerehabilitation (AT), and CR. Patients in ST group received TR via video conference with physiotherapist, and patients in CR group received supervized rehabilitation at hospital, twice a day, during 4 weeks. The patients in the AT group performed the exercise program that is given on the mobile application for 6 weeks, starting from the first postoperative day. Quadriceps and hamstring muscle strength, International Knee Documentation Committee Subjective Knee Form (IKDC) scale and Patient Reported Outcomes Measurement Information System -29 (PROMIS-29) scale were evaluated in the preoperative period, postoperative 6th week and 6th month; flexion and extension range of motion and pain intensity (VAS) measurements were repeated every week within 6 weeks in addition to these periods. The 6-week evaluations were completed by 14 (mean age: 38.1±7.3) patients in the ST group, 14 (mean age: 39.1±9.1 years) patients in the AT group, and 14 (mean age: 33.9±11 years) patients in the CR group. There was no statistically significant difference in any parameter in the comparison of the 6th week and 6th month evaluations of the ST, AT and CR groups (p>0.05). According to these results, both TR methods applied after AMR are effective treatment methods that can be offered as an alternative CR.