Diş hekimlerinin fiziksel aktivite durumlarının bel ve boyun ağrısı üzerine etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 814367
  2. Yazar: GİZEM GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Bel Ağrısı, Boyun Ağrısı, Diş Hekimi, Fiziksel Aktivite, Low Back Pain, Neck Pain, Dentist, Physical Activity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı diş hekimlerinin fiziksel aktivite durumlarının bel ve boyun ağrısı üzerine etkisinin incelenmesidir. Çalışma kesitseldir. İlişkisel tarama modeli kullanılmıştır ve betimsel bir çalışmadır. Örneklem Ocak 2023 – Mart 2023 arasında oluşturulmuştur. Veri toplama araçları olarak; Kişisel Bilgi Formu, Vizuel Analog Skala (VAS), Oswestry Bel Ağrısı Engellilik Anketi (OBAEA), Boyun Özürlülük Sorgulama Anketi (BÖSA) ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ) kullanılmıştır. Araştırmaya yazılı bilgilendirilmiş onamı alınan 100 gönüllü diş hekimi dahil edilmiştir. Diş hekimlerinin demografik değişkenlerine göre ölçek puanları arasındaki farklar incelendiğinde, VAS puanlarının diş hekimlerinin cinsiyet ve boyun özürlülük düzeylerine göre, OBAEA puanlarının diş hekimlerinin boyun özürlülük düzeylerine göre, IPAQ puanlarının diş hekimlerinin fiziksel aktivite durumlarına göre istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu bulunmuştur. Diş hekimlerinin yaşları ile BKİ değerleri ile ölçek puanları arasındaki ilişki incelenmiş ve sonucunda, diş hekimlerinin yaşları ve BKİ değerleri ile tüm ölçek puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon olmadığı bulunmuştur. Ayrıca diş hekimlerinin IPAQ puanları ile VAS, OBAEA ve BÖSA puanları arasında ilişki olup olmadığı incelenmiş ve sonucunda, diş hekimlerinin IPAQ puanları ile VAS, OBAEA ve BÖSA puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon olmadığı bulunmuştur. Bu araştırmanın bulgularının ilgili literatüre önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of physical activity status of dentists on low back and neck pain. The study is cross-sectional. The relational survey model was used and it is a descriptive study. The sample was formed between January 2023 and March 2023. As data collection tools; Personal Information Form, Visual Analogue Scale (VAS), Oswestry Low Back Pain Disability Questionnaire (OBPDQ), Neck Disability Questionnaire (NDQ) and International Physical Activity Scale (IPAQ) were used. 100 volunteer dentists, whose written informed consent was obtained, were included in the study. When the differences between the scale scores according to the demographic variables of the dentists were examined, it was found that there was a statistically significant difference between the VAS scores according to the gender and neck disability levels of the dentists, the OBPDQ scores according to the neck disability levels of the dentists, and the IPAQ scores according to the physical activity status of the dentists. The relationship between dentists' ages and BMI values and scale scores was examined, and as a result, it was found that there was no statistically significant correlation between dentists' ages and BMI values and all scale scores. In addition, it was examined whether there was a relationship between dentists' IPAQ scores and VAS, OBPDQ and NDQ scores, and as a result, it was found that there was no statistically significant correlation between dentists' IPAQ scores and VAS, OBPDQ and NDQ scores. It is thought that the findings of this study will contribute significantly to the relevant literature.