Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde bilgisayar ve mobil destekli dönüt kullanımının öğrencilerin anlatma becerilerine etkisi
The effect of computer and mobile assisted feedback on students' expression skills in teaching Turkish as a foreign language
- Tez No: 814437
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED EYYÜP SALLABAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, bilgisayar destekli dönüt, mobil destekli dönüt, ekran kaydı, konuşma becerisi, yazma becerisi, Teaching Turkish as a foreign language, computer assisted feedback, mobile assisted feedback, screencasting, speaking skill, writing skill
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı, bilgisayar ve mobil destekli iki araç ile verilen dönütlerin, yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlerin konuşma ve yazma gelişimi üzerindeki etkilerini incelemektir. A2 seviyesindeki öğrencilerle gerçekleştirilen araştırmada yazma becerisi için bilgisayar destekli araç olarak ekran kaydı (screencasting) Apowersoft uygulaması, konuşma becerisi için mobil destekli araç olarak WhatsApp uygulaması seçilmiştir. Araştırma bir kontrol ve bir deney grubu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda A2 düzeyi boyunca öğrencilere yazma becerisinde ekran kaydı, konuşma becerisinde WhatsApp aracılığıyla dönüt verme uygulamaları gerçekleştirilirken kontrol grubuna işlenen derslerin yanı sıra ek konuşma ve yazma etkinlikleri verilmiştir. Araştırmanın nicel ve nitel verileri,“A2 Yazma Sınavı”,“A2 Bağımsız Konuşma Sınavı”,“A2 Karşılıklı Konuşma Sınavı”,“Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenenler için A2 Düzeyi Yazma Becerisi Dereceli Puanlama Anahtarı”,“Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenenler için A2 Düzeyi Konuşma Becerisi Dereceli Puanlama Anahtarı”,“Ekran Kaydı Uygulamasına Yönelik Likert Tipi Anket”,“WhatsApp Uygulamasına Yönelik Likert Tipi Anket”,“Ekran Kaydı Uygulamasına Yönelik Görüşme Formu”,“WhatsApp Uygulamasına Yönelik Görüşme Formu”ile elde edilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizinde SPSS 25 programı ile bağımlı örneklem t-testi yapılmıştır. Bulgular, bilgisayar ve mobil destekli dönütlerin deney grubundaki öğrencilerin yazma ve konuşma becerilerindeki başarıları lehine önemli ölçüde katkıda bulunduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of feedback given by computer and mobile assisted tools on the speaking and writing development of Turkish language learners. In the research conducted with A2-level students, Apowersoft application was chosen as a computer-assisted screencasting tool for writing skills, and WhatsApp application was chosen as a mobile-supported tool for speaking skills. The research was carried out on a control and an experimental group. During the A2 level, the students in the experimental group were given screen recording in writing skills and feedback on speaking skills via WhatsApp, while additional speaking and writing activities were given to the control group in addition to the lessons taught. Quantitative and qualitative data of the researc has been obtained with,“A2 Writing Exam”,“A2 Spoken Production Exam”,“A2 Spoken Interaction Exam”,“A2 Level Writing Skills Rubric for Learners of Turkish as a Foreign Language”,“A2 Level Speaking Skills Rubric for Learners of Turkish as a Foreign Language”,“Likert Type Questionnaire for Screen Recording Application”,“Likert Type Questionnaire for WhatsApp Application”,“Interview Form for Screen Recording Application”,“Interview Form for WhatsApp Application”. In the analysis of the data obtained within the scope of the research, dependent sample t-test was performed with the SPSS 25 program. The findings revealed that computer and mobile-assisted feedback significantly contributed to the success of the students in the experimental group in writing and speaking skills.