Besin alerjisi ve besin dışı alerjisi olan 0-6 yaş çocukların ebeveynlerinde sağlıklı yaşam tarzının incelenmesi
Investigation of healthy lifestyle in parents of 0-6 year old children with food allergy and non-food allergy
  1. Tez No: 814477
  2. Yazar: CANSU ÇAKICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DEMET KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Besin alerjisi, Çocuk, Ebeveynler, Sağlıklı yaşam tarzı, Diyetetik
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
BESİN ALERJİSİ VE BESİN DIŞI ALERJİSİ OLAN 0-6 YAŞ ÇOCUKLARIN EBEVEYNLERİNDE SAĞLIKLI YAŞAM TARZININ İNCELENMESİ Çakıcı C. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2023. Amaç: Bu araştırmanın amacı besin alerjisi ve besin dışı alerjisi olan 0-6 yaş çocukların ebeveynlerinin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma analitik-kesitsel olarak, Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine Ekim 2022- Mart 2023 tarihleri arasında başvuran besin ve besin dışı alerjili 0-6 yaşında, 153 çocuğun ebeveynleri ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”ve“Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II”kullanılmıştır. Veriler non-parametrik testlerden Mann Whitney-U, ki-kare testi; parametrik testlerden Student-t testi kullanılarak analiz edilmiştir. p 0,05). Ölçeğin sağlık sorumluluğu, fiziksel aktivite, beslenme, manevi gelişim, kişiler arası ilişkiler ve stres yönetimi alt ölçekleri açısından anlamlı bir fark bulunmamışken, besin dışı alerjili çocuğu olan ebeveynlerin fiziksel aktivite alt ölçek puan ortalaması besin alerjili çocuğu olanlara göre daha yüksek bulunmuştur (t= -1,986, p< 0,05). Sonuç: Besin alerjili ve besin dışı alerjili çocuğu olan ebeveynlerin sağlıklı yaşam biçimleri davranışlarının tamamı ele alındığında bir farklılık saptanmamışken besin dışı alerjili çocuğu olan ebeveynlerin sadece“Fiziksel Aktivite”alt ölçeğine yönelik yaşam biçimleri daha iyi olduğu sonucuna varılmıştır. Hassas gruplardaki bireylerin sağlıklı yaşam tarzını geliştirebilmek adına sağlık çalışanlarının bu konuya önem vermeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF HEALTHY LIFESTYLE IN PARENTS OF 0-6 YEAR OLD CHILDREN WITH FOOD ALLERGY AND NON-FOOD ALLERGY Çakıcı C. Aydın Adnan Menderes University, Health Sciences Institute, Nutrition and Dietetics Program, Master Thesis, Aydın, 2023. Objective: This study aimed to examine the difference between healthy lifestyle behaviors of parents of 0-6-year-old children with food allergies and non-food allergies. Material and Methods: This analytical cross-sectional study was conducted with the parents of 153 children aged 0-6 years with food and non-food allergies admitted to Aydın Obstetrics, Gynecology and Child Diseases Hospital between September 2022 and September 2023.“Personal Information Form”and“Health-Promoting Lifestyle Profile II”were used to collect the data. The data were analysed using Mann Whitney-U, chi-square test from non-parametric tests and Student-t test from parametric tests.