Vergi kaçakçılığı suçu
Tax evasion crime
  1. Tez No: 814582
  2. Yazar: EBRU NACİYE ATAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT SÜLEYMAN ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Ceza Hukuku, Vergi Kaçakçılığı Suçu, Vergi Kaçakçılığı Suçunun Cezası, Tax, Tax Criminal Law, Tax Evasion Crime, Penalty for Tax Evasion Crime
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Vergi Ceza Hukuku vergi kanunlarına aykırı fiilleri, bu fiiller sonucu oluşan kabahat, suç ve cezaları inceler. Vergi Ceza Hukukunda kanunlara aykırılık teşkil eden fiiller sonucu idari para cezaları ve hürriyeti bağlayıcı cezalar düzenlenmiştir. Çalışmamızda hürriyeti bağlayıcı cezalardan en çok önem arz eden vergi kaçakçılığı suçu incelenmiştir. Vergi kaçakçılığı suçu; Vergi Usul Kanununun 359'uncu maddesinde düzenlenmiştir. Tezin birinci bölümünde vergi ceza hukukuna ilişkin başlıca kavramlar ele alınmıştır, vergi kaçakçılığı suçunun tarihsel süreç içinde geçirdiği değişiklikler ve suçun işlenme nedenleri belirtilmiştir. İkinci bölümde suçun unsurları ve yaptırımlar ifade edilmiş; son bölümde ise suçun özel görünüş biçimleri, yargılama usulü ve cezayı ortadan kaldıran haller incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Tax Criminal Law examines the acts contrary to tax laws, misdemeanors, crimes and penalties resulting from these acts. In the Tax Criminal Law, administrative fines and freedom-binding penalties are regulated as a result of acts that constitute violations of the law. In our study, the crime of tax evasion, which is the most important of the freedom-binding penalties, was examined. The crime of tax evasion is regulated in Article 359 of the Tax Procedure Law. In the first part of the thesis, the main concepts of tax criminal law are discussed, the changes in the tax evasion crime in the historical process and the reasons for committing the crime are stated. In the second section, the elements of the crime and the sanctions are expressed; In the last section, the special forms of the crime, the trial procedure and the situations that eliminate the punishment are examined.