Multipl myelom tanılı hastalarda tanı anında saptanan kemik iliği patoloji bulgularının prognoza ve tedavi yanıtına etkisi
The impact of bone marrow pathology findings detected at diagnosis on prognosis and treatment response in patients with multiple myeloma
- Tez No: 814588
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAFET EREN, DR. NACİYE DEMİREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: multipl myelom, kemik iliği, plazma hücresi, infiltrasyon, morfoloji, multiple myeloma, bone marrow, plasma cell, infiltration, morphology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
AMAÇ: Multipl myelom, plazma hücrelerinin neoplastik çoğalmasıyla ve bu hücrelerin monoklonal immünoglobulin üretimi ile karakterize hematolojik bir hastalıktır. Kemik iliği biyopsisi MM tanısında vazgeçilmez bir bileşendir. Kemik iliği biyopsisinde saptanan patoloji bulguları ile ilgili literatürde çalışmalar mevcuttur ancak bu bulguların prognoza ve tedavi yanıtına etkisini araştıran kısıtlı sayıda çalışma vardır. Çalışmamızda tanı anında yapılan kemik iliği biyopsisinde saptanan bulguların prognoza ve tedavi yanıtına etkisini değerlendirmeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamıza MM tanılı 85 hasta dahil edilmiştir. Hastaların tanı anı kemik iliği biyopsileri; plazma hücre morfolojisi, infiltrasyon paterni, plazma hücresi infiltrasyon yüzdesi ve kemik iliği fibrozis derecesi açısından ayrıntılı olarak incelenerek, bu parametrelerin tedavi yanıtı, progresyonsuz sağkalım ve genel sağkalım ile ilişkisi araştırılmıştır. BULGULAR: Plazmablastik ve pleomorfik hücre morfolojisi saptanan grupta genel sağkalım ve progresyonsuz sağkalım kısa, matür hücre morfolojisi saptanan grupta genel sağkalım ve progresyonsuz sağkalım en uzun saptanmıştır. Plazma hücre morfolojisi ile progresyonsuz sağkalım ve genel sağkalım ilişkisi istatistiksel olarak anlamlı farklı bulunmuştur (p0,05). İnterstisyel paterne sahip hastalar en iyi OS ve PFS'ye sahip gruptur, miks patern saptanan hastalar en kötü OS ve PFS'ye sahip gruptur. Ancak kemik iliği infiltrasyon paterni ile tedavi yanıtı, progresyonsuz sağkalım ve genel sağkalım ilişkisi istatistiksel olarak anlamlı farklı saptanmamıştır (p>0,05). Kemik iliği plazma hücre oranı yüksek hastalarda sağkalım daha kötü saptanmıştır. Kemik iliği plazma hücre yüzdesi ile genel sağkalım ilişkisi istatistiksel olarak anlamlı farklı bulunmuştur (p0,05). SONUÇ: Plazma hücresinin morfolojisi ve infiltrasyon yüzdesi prognozla ilişkilidir ve prognozu öngörmede bir ölçüt olarak kullanılabilir. Kemik iliği infiltrasyon paterni ve fibrozis derecesi; tedavi yanıtı ve prognozla ilişkili saptanmamıştır. Bu ilişkinin saptanması için ek çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
AIM: Multiple myeloma (MM) is a hematological disease characterized by neoplastic proliferation of plasma cells and the production of monoclonal immunoglobulins. Bone marrow biopsy is an essential component in the diagnosis of MM. While studies have been conducted on the pathological findings observed in bone marrow biopsies, there are limited studies investigating the impact of these findings on prognosis and treatment response. In our study, we aimed to evaluate the effects of the findings identified in bone marrow biopsies performed at the time of diagnosis on prognosis and treatment response. MATERIAL AND METHODS: Our study included 85 patients diagnosed with MM. The bone marrow biopsies obtained at the time of diagnosis were examined in detail in terms of plasma cell morphology, infiltration pattern, percentage of plasma cell infiltration, and degree of bone marrow fibrosis. The relationship between these parameters and overall survival, progression-free survival, and treatment response was investigated. RESULTS: In the group with plasmablastic and pleomorphic cell morphology, overall survival and progression-free survival were found to be shorter, while in the group with mature cell morphology, overall survival and progression-free survival were found to be the longest. There was a statistically significant difference in the relationship between plasma cell morphology and progression-free survival and overall survival (p0.05). Patients with interstitial pattern had the best overall survival and progression-free survival, while patients with mixed pattern had the worst overall survival and progression-free survival. However, there was no statistically significant difference in the relationship between bone marrow infiltration pattern and treatment response, progression-free survival, and overall survival (p>0.05). Patients with a high percentage of plasma cells in the bone marrow had worse survival. There was a statistically significant difference in the relationship between the percentage of plasma cells in the bone marrow and overall survival (p0.05). CONCLUSION: Plasma cell morphology and the percentage of infiltration are associated with prognosis and can be used as prognostic markers. The infiltration pattern and degree of fibrosis in the bone marrow were not found to be associated with prognosis and treatment response. Further studies are needed to establish this relationship.