Sağlık çalışanları ve genel toplumdaki kadınlarda fertilite ve planlı yumurta dondurma hakkında farkındalık ve bilgi düzeyi
Awareness and knowledge about fertility and planned EGG freeze in healthcare professionals and women in general society
  1. Tez No: 814618
  2. Yazar: BİLAL ALPTEKİN OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI YARCI GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Fertilite, Yumurta Dondurma, Farkındalık, Bilgi Düzeyi, Ankara, Fertility, Egg Freezing, Awareness, Knowledge Level, Ankara
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
Bu çalışmanın amacı; fertilite ve yumurta dondurma ile ilgili olarak sağlık çalışanı, tıp öğrencileri ve toplumdaki diğer kadınların farkındalık ve bilgi düzeylerinin belirlenmesidir. Çalışma Ankara ilinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın yapıldığı dönemde Ankara ilinde 2.925.806 kadının yaşadığı tespit edilmiştir. Araştırma evreninin geniş olmasından dolayı kolayda örnekleme yöntemi ile veriler toplanmıştır. Bu bağlamda 202 sağlık çalışanı, 49 tıp öğrencisi ve 180 toplumdaki diğer kadınlar olmak üzere toplam 431 kadın araştırmaya kabul etmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak yüzyüze anket tekniği kullanılmıştır. Alan çalışması sonucunda toplanan veriler SPSS 20 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizlerde kadınların en doğurgan oldukları yaş, doğurganlıkta hafif ve belirgin düşüşün yaşandığı yaş, 25-30 yaşlarındaki kadınların gebe kalma olasıklıkları genel olarak bilinmiştir. Ancak 25 ve 40 yaşındaki kadınların gebe olma olasılığı, 1 yıl boyunca düzenli cinsel ilişki yaşayan 25-30 yaş ile 35-40 yaşlarındak kadınların gebe kalma olasılığı, tüp bebek tedavisi gören kişilerin ortalama çocuk sahibi olma olasılıkları, kısırlık için en güçlü risk faktörü, düşük yapılmasına neden olan en önemli faktör ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin kısırlık yaşama oranları konusunda katılımcıların farkındalık ve bilgi düzeylerinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada sağlık çalışanı, tıp öğrencisi ve toplumdaki diğer kadınların büyük bir çoğunluğunun yumurta dondurma işlemini bildikleri belirlenmiştir. Söz konusu kişiler yumurta dondurma işlemini genellikle internet, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile yakın arkadaşlarından öğrenmiştir. Katılımcıların büyük bir bölümü yumurta dondurma işlemi hakkında detaylı bir bilgiye sahip değildir, ancak daha fazla bilgi edinmek istedikleri tespit edilmiştir. Bu bağlamda gebelik için en az 10 yumurtanın gerekli olduğunu bilenlerin sayısı çok az olmuştur. Kadınların büyük bir çoğunluğu ilerde yumurta dondurma işlemi yapmayı düşünmemektedir. Ayrıca çalışmada kadınların büyük bir kesimi çevrelerinde yumurta dondurma işlemi yaptıran birinin olmadığını belirttiği tespit edilmiştir. Çalışma sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde; Ankara ilinde yapılan bu çalışmada kadınların fertilite ve yumurta dondurma konusunda yeterli farkındalığa ve bilince sahip olmadıkları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the awareness and knowledge levels of health professionals, medical students and other women in the society about fertility and egg freezing. The study was carried out in the province of Ankara. It was determined that 2,925,806 women lived in Ankara at the time of the research. Due to the large population of the research, data were collected by convenience sampling method. In this context, a total of 431 women, including 202 healthcare professionals, 49 medical students, and 180 other women in the community, were included in the study. Face-to-face survey technique was used as a data collection tool in the study. The data collected as a result of the fieldwork were analyzed using the SPSS 20 statistical package program. In the analyzes made, the age at which women are most fertile, the age at which there is a slight and significant decrease in fertility, and the probability of conception for women aged 25-30 were generally known subheadings. However, the participants' awareness and knowlege about the probability of being pregnant for women aged 25 and 40, the probability of pregnancy for women between 25-30 years and 35-40 years age, the probability of pregnancy for couples under assisted reporoductive treatments, the most significant risk factor for infertility and abortus and infertility incidence in couples who plan to get pregnant were scarce. In the study, it was determined that the majority of health workers, medical students and other women in the community knew the egg freezing process. The most popular sources of knowledge about this subject were; internet, gynecology and obstetrics specialists and close friends. Most of the participants did not have detailed information about the egg freezing process, but it was determined that they wanted to learn more. In this context, the number of those who knew that at least 10 eggs are necessary for pregnancy has been very few. The vast majority of women did not plan to have egg freezing in the future. In addition, most of the included women stated that there was no one in their environment who had an egg freezing procedure. To sum up, we can conclude that, the participants of the current study, did not have sufficient awareness and knowledge about fertility and oocyte freezing.