The impact of political corruption on democratic performance in Nigeria an enquiry on the role of anti-graft agencies between 2011-2019
Nijerya'da siyasi yolsuzluğun demokratik performans üzerindeki etkisi: 2011-2019 yılları arasında yolsuzlukla mücadele ajanslarının rolüne ilişkin bir araştırma
- Tez No: 814690
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DENİZ YÜKSEKER TEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasi Yolsuzluk, Demokratik Performans, Siyasi Kurumlar, Nijerya'daki Yolsuzluk Karşıtı Ajanslar, Political Corruption, Democratic Performance, Political Institutions, Anti-Corruption Agencies in Nigeria
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu tez, siyasi yolsuzluk ve demokratik performans arasındaki karmaşık ilişki üzerine yazılmıştır. Ayrıca, siyasi yolsuzluk tartışmalarına yeni bir analitik model geliştirerek, tanımlanan iki değişken arasındaki bu karmaşık ilişkinin yönetişim üzerindeki etkisini açıklamaya çalışmaktadır. Bu model, Nijerya'daki siyasi yolsuzluğun derecesini ve doğasını açıklamak için bir vaka çalışması araştırma yaklaşımını kullanmaktadır. Tez, siyasi yolsuzlukla ilgili mevcut çalışmaların ampirik olarak yararlı olduğunu kabul etse de, ülkeler arası anketlere dayalı metodolojileri ve algılara dayalı verileri yetersiz bulmaktadır. Argümanımı kalitatif bir araştırma tasarımıyla ortaya koyuyorum. İlk olarak, yolsuzluk üzerine yapılan önceki çalışmaları ele alarak politik yolsuzluk ile demokratik performans arasındaki ilişkiyi inceliyorum. Tezim, Nijerya'daki politik yolsuzluğun demokratik hayatta kalış açısından zararlı olduğunu iddia ediyor. Bu argümanı kanıtlamak için, tez Nijerya'daki siyasi kurumları ve 2011-2019 yılları arasında yolsuzlukla mücadele eden kuruluşların çalışmalarını odak noktası haline getiriyor. Ayrıca, ülkedeki önemli mahkeme davalarını analiz ederek politik yolsuzluk örneklerine odaklanıyor. Tez, Nijerya bağlamında politik yolsuzluk ile demokratik performans arasındaki ilişkinin net bir açıklamasının olmadığını savunmaktadır. Çünkü tezin analiz sonucu, her iki değişkenin birbirini etkileyebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation is about the complex relationship between political corruption and democratic performance. It seeks to explain the impact of this complex relationship between the two identified variables that is, political corruption and democratic performance by introducing a new analytic model in the discussions of political corruption. These include using a case study research approach to explain the degree and nature of political corruption in Nigeria. While the dissertation acknowledges that existing studies on political corruption are empirically useful, however their methodologies which were based on cross-country surveys, and their data based on perceptions are inadequate. I demonstrate my argument through a qualitative research design. I first discuss earlier studies on corruption, and explore the relationship between political corruption and democratic performance. The dissertation argues that political corruption in Nigeria is inimical to democratic survival. In order to demonstrate this argument, the dissertation focuses on political institutions in Nigeria, and the work of anti-graft agencies between 2011 and 2019. The dissertation also focuses on the actual cases of political corruption in the country by analyzing prominent court cases. It argues that within the Nigeria's context, there's no clear-cut explanation on the relationship between political corruption and democratic performance since the analysis of the dissertation reveals that either of the variable can influence each other.