The transformation of the status of magician simulacrum: A Foucauldian analysis of Morte D'Arthur and Harry Potter: In terms of power and knowledge
Büyücü imgesinin statüsel dönüşümü: Morte D'Arthur ve Harry Potter'da Foucault bakış açısıyla güç ve bilgi üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 814692
  2. Yazar: GÖRKEM DENİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESMA TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Foucault, Güç, Bilgi, Malory, Rowling, Merlin, Harry Potter, Foucault, Power, Knowledge, Malory, Rowling, Merlin, Harry Potter
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu tezin amacı, edebiyatta önemli yeri olan Sir Thomas Malory'nin Morte D'Arthur romanı ve J.K Rowling'in Harry Potter serisi üzerinden bir Foucauldian okuması gerçekleştirerek güç ve bilgi arasındaki ilişkinin incelenmesi, toplumda büyücülerin statülerinin geçmişten günümüze değişiminin ve bunun sebeplerinin neler olduğunun incelenmesidir. Bu tez, Morte D'Arthur romanında Merlin karakterine, Harry Potter serisinde ise Harry Potter karakterine odaklanmaktadır. Merlin karakterinin yaşadığı varsayılan Anglo-Saxon dönemde, karakterin güçleri, toplumun buna tepkisi, sahip olduğu güçlerin statü olarak onu hangi konuma koyduğu ve Foucault'nun güç ve bilgi teorisinde bahsedilen güç türlerinden hangisine dahil olduğuna odaklanmaktadır. Çağdaş dönemde ise Harry Potter karakterinin sahip olduğu güçler, toplum üzerindeki etkisi ve yine Foucault'nun teorisindeki güç türlerinden hangisine dahil olduğuna odaklanılacaktır. Ayrıca farklı dönemlerde var olmuş bu iki büyücünün yaşadıkları dönemin özellikleri de önemli olduğu için, geçmiş dönem yakından incelenecek ve günümüz ile farkları bu sayede gösterilmeye çalışılacaktır. Karakterleri ve hikayelerini analiz ederken, mekanlar, çevre ve zamanın karakterler üzerindeki etkilerine de odaklanılacaktır. Büyü ve büyücü kavramlarının nereden ve nasıl ortaya çıktığı ve günümüzdeki haline dönüşümü de bir ön bilgi olarak verilecek, böylece kıyaslama daha kolay olacaktır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to analyze the relationship between knowledge and power, to examine the changes in the status of wizards in society from past to present and the reasons for this, by making a Foucauldian reading through Sir Thomas Malory's Morte D'Arthur novel and J.K Rowling's Harry Potter series, which have important masterpieces of literature. This thesis focuses on Merlin character in Morte D'Arthur novel and Harry Potter character in Harry Potter series. In the Anglo-Saxon period, which the character of Merlin is supposed to live, the focus will be on the magical powers of the character, the reaction of the society to it, the position in which the powers he has put him in terms of status, and which of the power types mentioned in Foucault's power and knowledge theory. In the contemporary period, the powers of the Harry Potter character, its effect on society, and the power types in Foucault's theory will be focused on. In addition, since the characteristics of the period in which these two wizards lived in different periods are also important, the past period will be closely examined and their differences with the present will be tried to be shown in this way. While analysing the characters and their stories, it will also focus on the effects of places, environment and time on the characters. Where and how the concepts of magic and magician emerged and their transformation into today will be given as a background information, so that the comparison will be easier.