Benliğin ayrımlaşması ile cinsel doyum ilişkisinde duyguları ifade etmenin aracı rolü
The mediating role of expressing emotions in the relationship between differentiation of self and sexual satisfaction
- Tez No: 814699
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Benliğin Ayrımlaşması, Cinsel Doyum, Duyguları İfade Etme, Differentiation of Self, Sexual Satisfaction, Emotional Expression
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın amacı, benliğin ayrımlaşması ile cinsel doyum ilişkisinde duyguları ifade etmenin araştırılmasıdır. Bu konunun özellikle evlilik yaşamında, cinsellik konusunda bireylerin kendilerini, duygularını ve isteklerini ifade etmesinin öneminin görülmesi hedeflenmektedir. Araştırmanın evrenini Türkiye'de yaşayan ve evli olan bireyler oluşturmaktadır. Bu araştırmaya toplamda 396 birey katılım göstermiştir. 196 katılımcı kadın, 200 katılımcı erkek bireylerden oluşmaktadır. Bireylerin hepsi bu araştırmaya gönüllü olarak katılmışlardır. Araştırmada kişisel bilgi formu, Benliğin Ayrımlaşması Ölçeği, Duyguları İfade Ölçeği ve Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 25 ve AMOS 24 paket programları aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; benliğin ayrımlaşmasının duyguları ifade etme ile pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki içerisinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kadın ve erkek katılımcıların cinsel ilişki işlevinde ve niteliğinde bildirdikleri bozulma ile benlik ayrımlaşması arasında negatif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kadın ve erkek katılımcıların cinsel ilişki işlevinde ve niteliğinde bildirdikleri bozulma ile duyguları ifade etme arasında negatif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Duyguları ifade etmenin, benliğin ayrımlaşması ile kadın ve erkek cinsel doyum arasındaki ilişkide aracı rolü üstlenmediği, benlik ayrımlaşması, cinsel doyum, duyguları ifade etmenin demografik özelliklere göre anlamlı bir farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the place of emotional expression in the relationship between differentiation of self and sexual satisfaction. It is aimed to see the importance of this subject, especially in marriage life, for individuals to express themselves, their feelings and wishes about sexuality. The population of the research consists of individuals who live in Turkey and whose marital status is married. A total of 396 individuals participated in this research. 196 of these individuals are female and 200 of them are male individuals. There are no individuals married to each other in the participant group. In addition, all the individuals voluntarily participated in this research. Personal Information Form, Differentiation of Self Scale, Emotion Expression Scale, and Golombok-Rust Sexual Satisfaction scale were used in the research. The analysis of the data was carried out with the SPSS 25 and AMOS 24 package programs. According to the findings obtained from the research; The differentiation of the self has a positive and significant relationship with emotional expression, there is a negative and significant relationship between the deterioration in the sexual function and quality of the female and male participants and the differentiation of the self. It has been concluded that there is a negative and significant relationship between emotional expression does not play a mediating role in the relationship between differentiation of self and sexual satisfaction of men and women, differentiation of self, sexual satisfaction, emotional expression show a significant difference according to demographic characteristics.