6-7 Eylül olaylarından bugüne: Medya ve toplum eleştirisi
From the events of September 6-7 to today: Media and society criticism
  1. Tez No: 814698
  2. Yazar: EMRULLAH UĞUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE ÖZTUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: 6-7 Eylül Olayları, Azınlıklar, Medya ve Toplum, Kulüp Dizisi, Dijital Medya, September 6-7 Events, Minorities, Media and Society, Club Series, Digital Media
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
1950'lerin demokratik, mali koşulları ve Kıbrıs ihtilafı nedeniyle ortaya çıkan ve ağırlıklı Türkiye'de yaşayan Rumlar olmak üzere gayrimüslimlere karşı bir hareket olarak değerlendirilen 6-7 Eylül Olayları geçmişten bugüne hassasiyetini korumaktadır. Mevcut çalışmalar, genellikle olayların yaşandığı dönemde yazılı basına yansımaları üzerine odaklanmıştır. Olayları sosyal ve politik bağlamda ele alan az sayıda araştırma bulunmasına rağmen özellikle olayların bugüne etkisini ve toplumun bu olaylarla ilgili bugünkü tutum ve yaklaşımlarını medya ve toplum üzerinden ele alan çalışma bulunmamaktadır. Daha çok tarihsel açıdan ve basının atmış olduğu manşetler ekseninde ele alınan bu olayların, toplum üzerindeki etkisi ve toplumsal analizi daha sınırlı kalmıştır. Bu çalışma, 6-7 Eylül Olaylarını konu alan ve Netflix'te yayınlanan 'Kulüp' dizisinin popüler hale gelmesi, özellikle sosyal medyada olayların yeniden tartışılmaya başlanmasından yola çıkarak medya ve toplum bağlamında konuyu bugüne bakarak yeniden ele almaktadır. Bu amaçla, dizinin yayına girmesiyle birlikte Twitter üzerinden en yoğun paylaşımların yapıldığı Kasım 2021-Eylül 2022 tarihleri arasındaki Tweetler içerik analiz yöntemiyle analiz edilmiş, paylaşımlar kodlanarak keşfedici olarak ana temalar elde edilmiştir. Bu ana temalar üzerinden yarı yapılandırılmış sorular oluşturularak Rum vakfı temsilcileri ve azınlık gazete yazarları ile görüşülerek 6-7 olaylarının azınlıkları dışarıda bırakmadan bugünkü toplumsal algısını anlayabilmek ve bu olayın toplumsal hafızadaki konumunu değişen medya ortamı üzerinden ortaya çıkarabilmek hedeflenmiştir. Çalışma bu olayların yeniden gündeme gelmesinde etkin rol oynayan Kulüp dizisi gibi popüler içeriklerin sosyal medyada toplumsal yansımalarından hareket ederek ortaya çıkardığı“Olayların bilinmemesi”,“Geçmişten bugüne değişmeyen tutumlar”,“Kaybedilen değerler”,“Varlık vergisi”,“Yüzleşme”ve“Yönlendirme”temaları üzerinden 6-7 olaylarını günümüz medya ve toplum ilişkisi bağlamında yeniden irdelemektedir.
Özet (Çeviri)
The Istanbul Pogrom of 6-7 September, which occurred as a result of the socio-economic and political circumstances of the 1950s as well as the ongoing Cyprus conflict, represented a significant movement targeting non-Muslim individuals, particularly the Greek minority residing in Turkey. The enduring significance of these events, spanning from the past to the present, is attributed to their historical implications and the impact they had on various aspects of society. While previous research has primarily focused on the portrayal of these events in the print media during the actual time frame, there is a limited studies that focus into the contemporary outcomes, public attitudes, and societal perspectives surrounding these events, as depicted through the lens of the media and within society. Consequently, the social analysis of the events and their subsequent influence on society, which have predominantly been approached from a historical standpoint and limited to the press coverage, have remained relatively confined. This study aims to reexamine the Istanbul Pogrom in the present-day context, focusing on the resurgence of interest in the events following the popularization of the Netflix series 'The Club.' The series specifically portrays the Istanbul Progrom 6-7 September and has sparked renewed discussions, particularly on social media platforms. To explore this phenomenon, a content analysis method was employed to analyze tweets posted between November 2021 and September 2022, which witnessed a surge in Twitter activity following the series' release. By coding the content, key themes were identified in an exploratory manner. Based on these themes, semi-structured questions were formulated, and interviews were conducted with representatives from Greek foundations and minority newspaper writers. The objective was to comprehend the contemporary societal perception of the 6-7 events, ensuring the inclusion of minority perspectives, and to shed light on the position of these events within social memory within the media landscape.