Promoting critical thinking dispositions of EFL learners: A case study at a foundation university
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin eleştirel düşünme eğilimlerini destekleme: Bir vakıf üniversitesi vaka çalışması örneği
- Tez No: 814705
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel düşünme becerileri, eleştirel düşünme eğilimleri, eleştirel düşünme stratejileri, strateji eğitimi, Critical thinking skills, critical thinking dispositions, critical thinking strategies, strategy training
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Yaratıcılık, iletişim ve iş birliği ile birlikte etkili 21. yüzyıl becerileri arasında sayılan ve kökleri eleştirel felsefede bulunan eleştirel düşünme, uzun süredir eğitim bağlamında Batı'da temel bir bileşen olmuştur. Bu nedenle, öğrencilerin eleştirel düşünmesini geliştirmek dünya çapında eğitim araştırmalarında önem kazanmıştır. Mevcut çalışmada bu konu ele alınmaya çalışıldı ve İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin yabancı dil derslerinde eleştirel düşünme eğilimlerini desteklemeye yönelik strateji eğitimin faydalarına ilişkin görüşlerinin araştırılması amaçlandı. Buna ek olarak, çalışmanın diğer bir yönü de eleştirel düşünme stratejilerine yönelik strateji eğitiminin, yabancı dil olarak İngilizce öğrenenlerin algılanan eleştirel düşüncelerinde bir değişikliğe yol açıp açmadığını analiz etmektir. Çalışmanın uygulanabilmesi için bir vakıf üniversitesi İngilizce hazırlık programı bünyesinde öğrenim gören B1 düzeyindeki 16 katılımcıya yedi haftalık bir çalışma yapılmıştır. 7 haftalık deneysel çalışma boyunca katılımcılar haftada 5 saat eleştirel düşünme etkinlikleriyle desteklenen strateji eğitimi almışlardır. Araştırma sorularını yanıtlamak amacıyla eğitim esnasında 19 tane eleştirel düşünme stratejisi kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında hem nitel hem de nicel araçlar kullanılmıştır. Nicel verilerin toplanması için çalışmanın başında ve sonunda Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği (CTHD) uygulanmıştır. Nitel veriler, öğrenci görüşmeleri ve araştırmacının alan notları aracılığıyla haftalık olarak toplanmıştır. Nicel verilerden elde edilen bulgular, katılımcıların üst biliş ve açık fikirlilik olmak üzere iki eleştirel düşünme eğilimi düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir ilerleme kaydettiğini ortaya koymaktadır. Nitel verilerden elde edilen bulgular, eleştirel düşünmeye yönelik strateji eğitiminin, katılımcıların yeni öğretim yaklaşımına ilişkin görüşleri üzerinde belirgin derecede olumlu etkileri olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Regarded as one of the influential 21st century skills, alongside creativity, communication and collaboration and having roots in critical philosophy, critical thinking has long been a fundamental component in Western educational context. Consequently, enhancing the critical thinking abilities of learners has gained prominence in educational research worldwide. The current study attempted to address this issue and aimed at investigating how EFL learners perceive the benefits of training in critical thinking strategies in the EFL classroom. In addition to this, another aspect of the study is to analyze whether training in critical thinking strategies results in a change in EFL learners' perceived critical thinking dispositions. In order to conduct the study, 16 B1-level participants, who were enrolled in a foundation university English preparatory program, underwent a seven-week study. Throughout the course of seven-week experimental study, the participants received strategy training supported by critical thinking activities for five hours each week. The instruction involved employing nineteen critical thinking strategies in order to address the research questions raised. Data were collected through both qualitative and quantitative instruments. Critical Thinking Disposition Scale (CTHD) was administered at the beginning and at the end of the study for the quantitative data collection. Qualitative data were collected through student interviews and the researcher's diary on a weekly basis. Findings gathered from the quantitative data revealed that there has been a statistically significant improvement with respect to two critical thinking disposition levels of the participants, namely metacognition and open-mindedness. Findings of the qualitative data suggest that training in critical thinking strategies had markedly positive effects on the views of the participants in relation to benefits of the new instructional approach.