Abdülkerim Hâdi'nin hayatı, sanatı ve eserleri
Abdülkerim Hâdi's life, art and works
  1. Tez No: 814850
  2. Yazar: MERYEM OLGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Abdülkerim Hâdi, Ara Nesil, Servet-i Fünûn, II. Meşrutiyet, Mutavassitîn, Abdülkerim Hâdi, Ara Nesil, Servet-i Fünûn, II. Meşrutiyet, Mutavassîtin
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 338
Özet
Ara Nesil dönemi şair ve yazarlarından olan Abdülkerim Hâdi birçok dergi ve gazetede edebî alanda eserler neşretmiştir. Abdülkerim Hâdi'nin ismi Ara Nesil sanatçıları içerisinde geçmesine rağmen hakkında yapılmış detaylı bir çalışma bulunmamaktadır. Edebiyat tarihinde görülen bu eksikliği kapatmak için bu çalışmada Abdülkerim Hâdi'nin hayatı, sanatı ve eserleri incelenmiştir. İlk şiirini 1891 yılında yayımlamış olan Abdülkerim Hâdi, uzun yıllar şair ve yazar olarak edebî faaliyetlerde bulunmuştur. Abdülkerim Hâdi'nin edebî alanda faaliyet gösterdiği bu yıllar yeni Türk edebiyatında Ara Nesil, Servet-i Fünûn (1896-1901) ve II. Meşrutiyet (1908-1911) dönemlerine denk gelmektedir. Mutavassitîn grubu sanatçıları içerisinde yer alan Abdülkerim Hâdi, hem Batı tesirinde gelişen Yeni Türk edebiyatına ilgi duymuş hem de Divan edebiyatına olan bağlılığını sürdürmüştür. Çalışmada; Abdülkerim Hâdi'nin hayatı hakkında bilgiler verilmiş, eserleri Latin harflerine aktarılarak detaylı bir şekilde incelenmiş ve yorumlanmıştır. Türk Edebiyat tarihinde Abdülkerim Hâdi hakkında hissedilen bilgi eksikliğinin bu çalışma ile giderilmesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Abdülkerim Hâdi, one of the poets and writers of the Intermediate Generation period, published literary works in many magazines and newspapers. Although Abdülkerim Hâdi's name is mentioned among the Ara Nesil artists, there is no detailed study about him. In order to close this gap in the history of literature, the life, art and works of Abdülkerim Hâdi were examined in this study. Abdülkerim Hâdi, who published his first poem in 1891, was engaged in literary activities as a poet and writer for many years. These years in which Abdülkerim Hâdi was active in the literary field coincide with the periods of Ara Nesil, Servet-i Fünûn (1896-1901) and II. Meşrutiyet (1908-1911) in the new Turkish literature. Abdülkerim Hâdi, who was among the artists of the Mutavassîtin group, was both interested in the New literature that developed under the influence of the West and continued his devotion to Divan literature. Study; Information was given about the life of Abdülkerim Hâdi, and his works were translated into Latin letters and examined and interpreted in detail. It is aimed to eliminate the lack of information about Abdülkerim Hâdi in the history of Turkish literature with this study.