Assessment of container terminals performance of cotonou port authority (PAC)
Cotonou otonom limanındaki konteyner terminallerinin performansının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 814923
  2. Yazar: TATCHEGNON MATHİEU AKPADE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE ARABELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Cotonou Otonom Limanı, Konteyner Terminalleri Performans, Veri Zarflama Analizi (VZA), Cotonou Port Authority, Container Terminals, Performance, Data Envelopment Analysis (DEA)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı, Cotonou Benin Otonom limanında elleçlenen konteyner terminallerinin, yani Benin Liman Taşıma Şirketi (SOBEMAP), APM terminal ve Benin terminalinin (BT) performasını değerlendirmektir. Veri Zarflama Analizi (VZA) yöntemini uygulayarak teknik ve ölçek verimliliklerini hesaplanmıştır. Çıktı olarak terminallerde TEU'da elleçlenen konteyner sayısı kullanılmıştır. Girdiler, rıhtım portal vinçleri, tersane vinçleri, rıhtım lineer ve konteyner depolama alanıdır. 2016-2020 yıllarını kapsayan veriler Benin Limanı istatistik arşivlerinden toplanmıştır. Analizimizin sonuçları, üç konteyner terminalinin teknik ve ölçek düzeyinde verimli (1'e eşit puanlar) olduğunu göstermiştir. Ancak, 2016 yılı için, Benin terminalinin (BT) sonuçlarının hükümet politikası değişikliği nedeniyle iyi bir performans göstermektedir. Bu sonuçların etkileri tartışmış ve gerekli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to determine the performance of container terminals handled at Cotonou Port Authority, i.e. Beninese Port Handling Company (SOBEMAP), APM terminal, and Benin terminal (BT). We calculated the technical and scale efficiencies by applying the data envelopment analysis (DEA) method. The number of containers handled in TEU on the terminals was used as the output. The inputs are the quay gantry cranes, the yard cranes, the quay linear, and the container storage space. Data covering years 2016-2020 were collected from the statistical archives of the port of Benin. The results of our analysis showed that the three container terminals are efficient (scores equal to 1) at the technical and scale level except for the year 2016, where the results of the Benin terminal (BT) did not show a good performance which was due to the change of government policy. We discussed the implication of these results and provided necessary recommendations.