Feridun Fazıl Tülbentçi'nin romanları üzerine bir inceleme
An investigation on Feridun Fazıl Tülbentçi's novels
- Tez No: 815061
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE BİLGEHAN TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Feridun Fazıl Tülbentçi, Popüler tarihî roman, Materyal unsur, Feridun Fazıl Tülbentçi, Popular historical novel, Material element
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Popüler tarihî roman türünde çalışmalar yapan önemli şahsiyetler, dönemin ihtiyaçlarına göre sanatlarını inşa ederken edebî kimliklerini bulma fırsatına da sahip olurlar. Bilgi birikimleri ve sanat anlayışları ile edebiyatta var olmaya çalışan bu kişiler, kendi devirlerinde yaptıkları çalışmalarla hem geçmişin hem de yaşanılan zamanın değerli simaları haline gelirler. Feridun Fazıl Tülbentçi, şiirle başladığı sanat hayatına farklı alanlarda devam eden bir sanatçıdır. Eserleriyle kendi döneminde popülerliği yakalayan yazar, hayatının büyük bir bölümünü çalışarak geçirir ve Türk tarihine çeşitli türlerde eserler bırakır. Tülbentçi, romanlarının kaynağını yaşanmış tarihten alarak millî şuur konusunu önemli ölçüde işler. Romanlarında yer alan kahramanlar üzerinden; evlilik kurumuna, kadın-erkek ilişkilerine, kadının haremdeki değerine, ahlaki yozlaşmaya, toplumsal problemlere ve siyasal gelişmelere detaylı bir şekilde değinir. Bu çalışmanın amacı, Feridun Fazıl Tülbentçi'nin eserlerine başvurularak romancılığı hakkında bilgi vermektir. Yazarın on iki romanı incelenmiş olup bunlar materyal unsurlarına göre; konu, olay örgüsü, anlatıcı- bakış açısı, zaman, mekân, anlatım teknikleri, üslup ve dil başlıkları altında değerlendirilmiştir. Romanlarda başvurulan motifler-folklorik unsurlar, gelenek- görenekler de eserlerden hareketle tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Important personalities working in the genre of popular historical novels also have the opportunity to find their literary identities while constructing their art to inspretion of the problems of the time. These people, who try to exist in the world of literature with their knowledge and understanding of art, become valuable figures of both the past and the present with the works they have done in their time. Feridun Fazıl Tülbentçi is a person who continues his artistic life, which he started with poetry, in different kinds, and is one of the novelists worth examining. The artist, who gained popularity in his time with his works, spends most of his life working and gives various types of works in Turkish history. Tülbentçi, taking the source of his novels from history, deals with the issue of national consciousness to a great extent. Most of the characters in his novels are taken from real life. Feridun Fazıl Tülbentçi, through these people; It touches on the institution of marriage, male-female relations, the value of women in the harem, moral corruption, social problems and political developments in detail. The main point of the study is to get information about the novel writing by referring to the works of Feridun Fazıl Tülbentçi.“On İki”novels were examined in the study, and these are according to material elements; subject, plot, narrator and point of view, time, place, expression techniques, style and language. The motifs and folkloric elements, traditions and customs used in the novels were also tried to be determined.