Heinrich Heine şiirlerindeki memleket izleği ve Türk şiirlerindeki izdüşümleri
Heinrich Heine on the theme of the hometown in his poems and its projections in Turkish poems
- Tez No: 815204
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ASUTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şiir, Kültür, Memleket, Özlem, Poetry, Culture, Homeland, Longing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Tezde konu edinilen araştırma nesnesi Heinrich Heine, Alman yazınında on dokuzuncu yüzyılın yazınsal olarak gelişmesinde şiirleri ve düzyazılarıyla etkin olan, adı Johann Wolfgang von Goethe ve Johann Christoph Friedrich von Schiller ile birlikte hatırlanan bir şairdir. Duygulu ve estetik yönü ile başlı başına söz sanatı olan şiirin ustalarının birbirlerinden ayrılan ve kendilerini karakterize eden belli başlı özellikleri vardır. Bu tez çalışmasında da kendine özgü özellikleri ile diğer şairlerden ayrılan ve bir takım konusal özellikleri olan Heinrich Heine'nin şiirlerinde memleket izleğinin izleri araştırılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda gerek dönem olarak, gerek memleket izleği açısından ilginç bir şekilde konusal benzerlikleri bulunan Türk ulusal şairlerinden Namık Kemal ve Nazım Hikmet ile de memleket izleği açısından karşılaştırma yapılarak ele alınmıştır. Böylelikle memleket izleğini içeren şiirleri açısından Heinrich Heine ve Namık Kemal ile Nazım Hikmet eserlerinden seçilen şiirlerde memleket izleğinin nasıl kurgulandığı, ifade biçimleri ve hangi özellikler açısından birbirlerine yaklaştıkları ya da ayrıldıkları üzerinde durulmuştur. Bu yöntemle memleket izleğinin Türk şiiri ile Alman şiiri gibi iki farklı kültürün, iki farklı şiir dünyasındaki izdüşümleri irdelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The research object of the thesis, Heinrich Heine, is a poet whose name is immediately remembered alongside Johann Wolfgang von Goethe and Johann Christoph Friedrich von Schiller, who was active in the literary development of the nineteenth century in German literature with his poems and prose. While we agree that poetry is a rhetoric, there are some features that distinguish each poet from the other, some of which predominate. The thesis deals with Namık Kemal in terms of Heinrich Heine's poems about the country and his periodic closeness. Contrary to examining Heinrich Heine by perceiving him and his works as a single one from a narrow perspective, the research has been dealt with in conjunction with the projections in Turkish poems based on Namık Kemal, and aimed to gain importance within the framework of national benefits, with the study reaching a better equipped result.