Çalışanların bireysel performansına ve ücret beklentisine etki eden faktörler: Araştırma altyapı merkezlerine yönelik bir uygulama
Factors affecting individual performance and wage expectations of employees: An application for research infrastructure centers
  1. Tez No: 815271
  2. Yazar: DERYA SİVRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM KIRKBEŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, İşletme, Management Information Systems, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Değerleme, Ücret Yönetimi, Performans Yönetimi, Araştırma Altyapı Merkezleri, performance appraisal, wage management, performance management, research infrastructure centers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, insan kaynakları yönetiminin en önemli işlevlerinden biri olan“performans değerleme”ve“ücret yönetimi”kavramları üzerinden araştırma altyapı merkezlerinde yürütülen uygulamalar ve ihtiyaçlar çerçevesinde bir model geliştirilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında araştırma alt yapı merkezinde görev alan 21 katılımcı ile nitel araştırma yöntemlerinden biri olan görüşme yöntemi kullanılarak veriler elde edilmiştir. Katılımcılardan alınan örnek ifadeler çerçevesinde araştırmanın amacı kapsamında temalara ulaşılmıştır. Sonuç olarak yapılan çözümlemelerde iş tanımının performansa etkisi, kurumlardan beklentinin performans ve ücrete yansıması, çalışanlardan beklentinin performansa etkisi, riskin performans ve ücret beklentisine etkisi ve istihdam politikası-ücret dengesi şeklindeki temalarda iş tanımı vurgusunun ön plana çıktığı belirlenirken her temada buraya referans verilmektedir. Dolayısıyla araştırma alt yapı merkezindeki performans ve ücret ilişkisinde temel belirleyicisinin iş tanımı olduğunu söylemek mümkündür. Bir diğer önemli sonuç ise risklerin varlığıdır. Risk arttıkça çalışanların performansında dengesizlikler olduğu ancak ücret olgusunun devreye girmesiyle risklerin göz ardı edilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been tried to develop a model within the framework of applications and needs carried out in research infrastructure centers through the concepts of“performance appraisal”and“wage management”, which are one of the most important functions of human resources management. Within the scope of the research, data were obtained by using the interview method, which is one of the qualitative research methods, with 21 participants working in the research infrastructure center. The themes were reached within the scope of the purpose of the research within the framework of the sample statements taken from the participants. As a result, in the analyzes made, it was determined that the emphasis of the job description came to the fore in the themes such as the effect of the job description on the performance, the reflection of the expectations from the institutions on the performance and the wage, the effect of the expectations from the employees on the performance, the effect of the risk on the performance and wage expectation, and the employment-wage balance. Therefore, it is possible to say that the main determinant of the relationship between performance and wages in the research infrastructure center is the job description. Another important result is the existence of risks. It has been determined that as the risk increases, there are imbalances in the performance of the employees, but the risks can be ignored with the introduction of the wage phenomenon.