Çalışma yaşamı kalitesinin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde işe bağlılığın aracılık rolü
Mediation role of commitment to work in the impact of working life quality on the intention to leave work
  1. Tez No: 815290
  2. Yazar: ESİN MOLLAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHİME DİLEK KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma Yaşamı Kalitesi, İşten Ayrılma Niyeti, İşe Bağlılık, Working Quality of Life, The Intention to Leave Work, Engagement, Commitment to Work
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırma çalışma yaşam kalitesinin işten ayrılma niyeti üzerine etkisinde işe bağlılığın aracılık rolünün belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın verileri anket aracılığı ile toplanmıştır. Çalışan 500 kişiden elde edilen bulgular çerçevesinde çalışma yaşam kalitesinin işten ayrılma niyeti üzerine negatif yönde etkisinin olduğu, çalışma yaşam kalitesinin işe bağlılığın alt boyutları üzerinde pozitif yönde etkisinin olduğu, işe bağlılık boyutlarının işten ayrılma niyeti üzerinde negatif yönde etkisinin olduğu ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca bu çalışmada çalışma yaşam kalitesiyle işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide işe bağlılık boyutlarının aracı rolünün bulunduğu görülmektedir. Bu bulgular kapsamında çalışma yaşam kalitesinin işten ayrılma niyeti üzerine etkisinde işe bağlılığın önemli bir etkiye sahip olduğu ortaya çıkartılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular hem yazına hem de akademisyen ve yöneticilere faydalı çıktılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the mediating role of employment in the effect of working quality of life on the intention to leave work. Research data were obtained by surveying 500 working participants. According to the results of the research, it has been revealed that the quality of life of work has a negative effect on the intention to leave the job, that the quality of life of work has a positive effect on the lower dimens of commitment to work, and that the dimensions of commitment to work has a negative effect on the intention to leave work. In addition, in this study, it is seen that there is an intermediary role in the dimensions of commitment to work in the relationship between the quality of work life and the intention to leave work. Within the scope of these findings, it has been revealed that commitment to work has a significant effect on the effect of working quality of life on the intention to leave work. The findings obtained from the study offer useful outputs to both the summer and academics and managers.