Evaluating marketing strategies and impact of educational social responsibility projects: A case study of TEGV
Eğitimsel sosyal sorumluluk projelerinin pazarlama stratejilerinin ve etkisinin değerlendirilmesi: TEGV örnek olgu çalışması
- Tez No: 815336
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBERK GÜLTEKİN SALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: STK, Pazarlama Stratejileri, Eğitim, NGOs, Marketing Strategies, Education
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, kar amacı gütmeyen kuruluşların (KAK'ların) pazarlama stratejilerini, özellikle eğitim odaklı sosyal sorumluluk projelerinin tanıtımında nasıl uyguladıklarını araştırmayı hedeflemiştir. Araştırma, bir örnek olay olarak Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na (TEGV) odaklanmış, stratejilerine derinlemesine incelemiş ve hem hedef demografik grupları - çocuklar ve genç bireyler - hem de kuruluşun kendisi üzerindeki etkisini değerlendirmiştir. Araştırma, TEGV çalışanları ve yararlanıcıları ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla veri toplayan bir nitel yöntem kullandı. Başarılı pazarlama stratejilerini belirlemeyi, projelere kayıt ve katılım oranları üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi ve bu stratejilerin kuruluşun genel misyonuna katkısını anlamayı amaçladı. Bunun yanı sıra, bu çalışma genç yararlanıcıların perspektiflerini inceledi, bu projelere olan farkındalıklarını ve katılımlarını, algılanan faydaları, tutumlarındaki değişiklikleri, karşılaştıkları zorlukları ve STK'nın iletişiminin genel etkisini araştırdı. Çalışma, çeşitli ve özel olarak tasarlanmış pazarlama stratejilerinin eğitim odaklı sosyal sorumluluk projelerinin tanıtılması, kayıtların artırılması ve katılımcıların bağlılığının sağlanması için hayati öneme sahip olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, bu projelerin katılımcılar üzerinde önemli bir etkisi olduğu, eğitime ve topluluklarındaki rollerine yönelik tutumlarında olumlu değişiklikler teşvik ettiği keşfedildi. TEGV çalışanları ve genç yararlanıcıların perspektifleri arasında farklılıklar olmasına rağmen, araştırma bulguları, iyi pazarlanan eğitim odaklı sosyal sorumluluk projelerinin dönüştürücü potansiyelini vurgulamaktadır. Çalışma, pedagojik çıkarımlar ve gelecek araştırmalar için önerilerle ile sona ermektedir, böylece bu alanda daha fazla keşif için bir sonraki araştırmaların da önünü açmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study sought to investigate the marketing strategies employed by nonprofit organizations (NPOs), specifically focusing on their application in promoting educational social responsibility projects. The research utilized the Turkish Education Volunteers Foundation (TEGV) as a case study, diving deep into their strategies and examining the impact on their target demographic – children and young individuals – and the organization itself. The research employed a qualitative method, gathering data through semistructured interviews with TEGV employees and beneficiaries. It aimed to identify successful marketing strategies, assess their influence on project enrollment and participation rates, and understand their contribution to the organization's mission. Furthermore, this study explored the perspectives of young beneficiaries, investigating their awareness and involvement in these projects, the perceived benefits, changes in attitude, challenges faced, and the impact of the NGO's messaging on them. The study revealed that diverse, tailored marketing strategies were crucial for promoting educational social responsibility projects, driving enrollment, and ensuring participant engagement. It was further discovered that these projects significantly influenced the participants, fostering positive changes in their attitudes toward education and community roles. While there were disparities between the perspectives of TEGV employees and young beneficiaries, the research findings underscore the transformative potential of well-marketed educational social responsibility projects. The study concludes with pedagogical implications and recommendations for future research, thus extending the scope for further exploration in this dynamic field.