Bilgisayarlarda, bilgisayar programlarında ve kütüklerinde arama, kopyalama ve elkoyma
Search, copy and seizure in computers, computer programs and their files
- Tez No: 815360
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEHİYE EKER KAZANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar, Bilgisayar programları, Bilgisayar kütükleri, Bilişim sistemleri, Elektronik delil, Arama, Kopyalama, Elkoyma, Computer, Computer programs, Computer logs, Information systems, Electronic evidence, Search, Copying, Seizure
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bilişim sistemleri, kısa sürede ve az zahmetle verimli sonuçlar elde etmemizi sağlayarak hayatımızda vazgeçilmez bir yer edinmiştir. Hem hayatımızın her alanına girmesi hem de sağlamış olduğu kolaylıklar nedeniyle bilişim sistemlerinin suç işlerken kullanılması ve suç delillerinin yer aldığı alanlar haline gelmesi gecikmemiştir. Bu sistemlerden elde edilecek elektronik delillerin kendilerine has özellikleri nedeniyle muhakemeye dahil edilerek suçun ispatında kullanılmasında klasik delil elde etme yöntemleri ve genel ceza muhakemesi hükümleri yetersiz kalmıştır. Ayrıca bu delillerin elde edilmesi için bilgisayarlara yapılacak müdahaleler, başta özel hayatın gizliliği ve kişisel verilerin korunması olmak üzere birçok temel hak ve özgürlükle yakından ilgilidir. Zira bilgisayarlar kişilerin en gizli bilgilerinin yanında neredeyse bütün kişisel verilerini de barındırmaktadır. Bu nedenle bilişim sistemlerine uygulanacak koruma tedbirinin özel olarak düzenlenmesi yoluna gidilmiştir. Çalışmamızda 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu Bilgisayarlarda, bilgisayar programlarında ve kütüklerinde arama, kopyalama ve elkoyma başlıklı 134. Maddesi ele alınmıştır. Maddede düzenlenen tedbirlerin uygulanması sırasında uyulacak esas ve usuller Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği 17. Maddesinde belirtilmiştir. Çalışmamızın ilk bölümünde tedbirin anlaşılabilmesi için önemli kavramların açıklaması yapılmıştır. Devamında elektronik deliller elde edilirken adli bilişim faaliyetlerinde önemli olan hususlar genel olarak açıklanmış ve elektronik delillerin ceza muhakemesindeki yeri üzerinde durulmuştur. Çalışmamızın ikinci bölümünde tedbirin uygulanma koşulları ve şekli; doktrindeki görüşler, Yargıtay ve AİHM kararları ışığında incelenmiştir. Tedbirin uygulamadaki durumu ortaya konulmuş, madde metninin teknik ve hukuki bakımından sorunlu olan noktalarında çözüm önerileri sunularak konuya katkı sağlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Information systems have gained an indispensable place in our lives by enabling us to achieve efficient results in a short time and with less effort. Due to both its penetration into every aspect of our lives and the convenience it provided, It didn't take long the information systems were used while committing crimes and became the areas where the evidence of crime took place. Due to the unique characteristics of electronic evidence to be obtained from these systems, classical evidence acquisition methods and general criminal procedure provisions have remained insufficient in the use of proving crimes. In addition, the interventions to be made on computers to obtain these evidences are closely related to many fundamental rights and freedoms, especially the privacy of private life and the protection of personal data. Because computers contain almost all personal data as well as the most confidential information of people. Therefore the protection measure to be applied to information systems has been specially arranged. In our study, the search, copying and seizure of computers, computer programs and logs regulated in Article 134 of the Criminal Procedure Law No. 5271 were examined. The procedures and principles to be followed during the implementation of the measures within the scope of the regulation are specified in Article 17 of the Regulation on Judicial and Prevention Searches. In the first part of the study, important concepts are explained in order to understand the measure. Afterwards, the points to be considered in forensic information activities while obtaining electronic evidence are explained in general and the place of electronic evidence in criminal procedure is emphasized. In the second part of our study, the views in the doctrine of the application conditions and form of the measure were examined in the light of the decisions of the Supreme Court and the ECHR. It has been tried to contribute to the literature by presenting the situation of the measure in practice by bringing solutions to the technical and legal problematic points of the text of the article.