Üriner sistem hastalıklarında acil serviste yapılan yatak başı ultrasonografi ile radyolojik ultrasonografinin karşılaştırılması
Comparison of radiological ultrasonography and bedside ultrasonography performed in the emergency department in urinary system diseases
  1. Tez No: 815389
  2. Yazar: MUHAMMED FURKAN ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: POCUS, Üriner sistem, Acil Servis, Radyoloji, POCUS, Urinary system, Emergency Department, Radiology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Giriş: Üriner sistem hastalıkları ve buna bağlı şikâyeti bulunan hastalar, acil servis ziyaretlerinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Bu hastaların semptomları ile altta yatan patolojilerinin belirlenmesinde görüntüleme yöntemleri önemli bir yer tutmaktadır. Ultrasonografi ise yatak başı uygulanması ve tekrarlanabilir olması ile acil servis pratiğinde tanı için önemli bir yöntemdir. Bu çalışmada, Acil Servis Hekiminin yaptığı yatak başı Üriner USG ile Radyoloji Hekiminin yaptığı USG'yi karşılaştırarak, Acil Tıp Hekiminin üriner sistem USG' deki yeterliliğini değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve Metot: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran ve takibinde üriner sistem USG görüntülemesi yapılan ve çalışmaya katılmayı kabul eden kişiler çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik verileri, klinik bulguları ve laboratuvar bulguları kayıt altına alındı. Çalışmada, daha önce eğitim almış olan acil serviste çalışan asistan hekim tarafından üriner ultrasonografi gerçekleştirildi ve kayıt altına alındı. Elde edilen bulgular analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 205 kişi dahil edildi ve dahil edilen kişilerin %49,5'ini kadın hastalar oluşturdu. Hastaların ortalama yaşı 58,91±19,08 olarak saptandı. Hastaların %33,2'sinde karın ağrısı mevcuttu. En sık gözlenen fizik muayene bulgusu %24,4 ile kostovertebral açı hassasiyetiydi. Çalışmaya dahil edilen hasların %61'i acil servisteki tedavilerinden sonra taburcu oldu. Hastaların acil hekimi ve radyoloji hekimi tarafından yapılan ultrasonografik incelemelerinde böbrekte taş saptamada, böbrek parankiminin değerlendirilmesinde ve böbrek boyutlarının değerlendirilmesinde radyoloji hekimi ile güçlü bir uyum gözlenirken, sağ böbrekte hidronefroz değerlendirmede güçlü ve sol böbrekteki hidronefrozun değerlendirmesinde orta güçlü uyumlu görüldü. Sonuç: Acil servise başvuran hastaların önemli bir kısmını oluşturan üriner sistem semptomları bulunan hastalar için yapılacak olan yatak başı ultrasonografik değerlendirme için eğitim almış acil hekimlerinin bulgu saptama durumları radyoloji hekimleri ile güçlü bir uyum içinde olarak görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: Patients with urinary system diseases and related complaints constitute a significant portion of emergency department visits. Imaging modalities play an important role in determining the symptoms of these patients and underlying pathologies. Ultrasound, with its bedside application and repeatability, is an important method for diagnosis in emergency department practice. The aim of this study was to evaluate the competency of Emergency Medicine Physicians in urinary system ultrasound by comparing it with the ultrasound performed by Radiologists. Materials and Methods: Individuals who applied to the Emergency Department of Antalya Training and Research Hospital of Health Sciences University and underwent urinary system ultrasound imaging and agreed to participate in the study were included. demographic data, clinical findings, and laboratory findings of the patients were recorded. In the study, urinary ultrasound was performed and recorded by an assistant physician working in the emergency department who had received previous training. The obtained findings were analyzed. Results: A total of 205 individuals were included in the study, with 49.5% of the participants being female patients. The mean age of the patients was determined as 58.91±19.08. Abdominal pain was present in 33.2% of the patients. The most commonly observed physical examination finding was tenderness at the costovertebral angle, with a prevalence of 24.4%. 61% of the included patients were discharged after receiving treatment in the emergency department. Strong agreement was observed between the emergency physician and the radiologist in detecting stones in the kidney, evaluating renal parenchyma, and assessing kidney dimensions. Strong agreement was observed in the evaluation of hydronephrosis in the right kidney, and moderate strong agreement was observed in the evaluation of hydronephrosis in the left kidney. Conclusion: In patients presenting to the emergency department with urinary system symptoms, which constitute a significant portion of emergency visits, emergency physicians trained in bedside ultrasound evaluation showed strong agreement in detecting findings compared to radiologists.