Obeziteli erkeklerin beden algıları ve zayıflama deneyimleri
Body perceptions and weight loss experiences of obese men
  1. Tez No: 815433
  2. Yazar: CENK UMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEMMUZ GÖNÇ ŞAVRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Şişmanlık, Obezite, Erkeklik, Beden sosyolojisi, Fatness, Obesity, Masculinity, Sociology of body, Fat studies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; erkeklerin şişmanlığı nasıl deneyimlediklerini ve şişmanlık deneyimleri ile erkeklik kimliğinin etkileşimini ortaya koymaktır. Başka bir deyişle bu çalışma erkeklerin şişmanlama sürecine, zayıflama planlarına ve beden sunumlarına dair deneyimlerini erkeklik kimliği üzerinden nasıl anlamlandırdıkları ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda nitel bir vaka çalışması araştırması gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacına uygun olarak BKİ'si 35 ve üstü olan 11 erkek ile yarı yapılandırılmış görüşmelerle veri toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler tarihsel süreçte bedene yüklenen anlamlar, beden sosyolojisi kuramları, neoliberal sağlık anlayışı, eleştirel şişmanlık literatürü ve erkeklik çalışmaları kapsamında analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulara göre şişman erkekler, neoliberal paradigmanın sağlıklılık söylemlerini içselleştirme ve direnç gösterme gibi iki farklı strateji ile karşılayabilmektedir. Ayrıca şişman erkekler, neoliberal vatandaşlık üzerinden yeniden üretilen hegemonik erkeklik kodlarını kendilerini şişmanlığın toplumsal dezavantajlarından koruyabilmek için yeniden organize ederek içselleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to reveal how men experience obesity and the interaction of their experiences of obesity and masculinity identity. In other words, this study aims to reveal how men make sense of their experiences regarding the process of gaining weight, weight loss plans and body presentations through their masculinity identity. In this context, a qualitative case study research was conducted. In accordance with the purpose of the research, data were collected through semi-structured interviews with 11 men with a BMI of 35 and above. The data obtained in the research were analyzed and interpreted within the scope of the meanings attributed to the body in the historical process, theories of body sociology, neoliberal health understanding, critical obesity literature and masculinity studies. According to the findings obtained as a result of the research, men with obesity can meet the health discourses of the neoliberal paradigm with two different strategies such as internalizing and resisting. In addition, men with obesity internalize the hegemonic codes of masculinity reproduced through neoliberal citizenship by reorganizing them in order to protect themselves from the social disadvantages of obesity.