Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: Gayrimenkul değerleme şirketleri üzerine bir çalışma
The relationship between organizational culture and organizational commitment: A study on real estate valuation companies
- Tez No: 815591
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞAH KARAVARDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Örgütsel Bağlılık, Gayrimenkul Değerleme Şirketleri, Organizational Culture, Organizational Commitment, Real Estate Companies
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık kavramları son dönemlerde üzerinde sıkça durulan ve birbiriyle ilişkisi olan kavramlardır. Örgütlerin artan rekabet koşullarına direnç göstermesi ve varlığını devam ettirmesi güçlü örgüt kültürüne sahip olması ve örgütsel bağlılığı bulunan iş görenleri bünyesinde bulundurması ile mümkün olmaktadır. Bu yüksek lisans tez çalışması ortalama 13 yıldır var olan gayrimenkul değerleme sektöründe bulunan gayrimenkul değerleme uzmanlarının örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık hakkında algıları arasındaki ilişkinin belirlemesine yönelik hazırlanmıştır. Çalışmada anket yöntemi seçilmiş olup örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık ölçekleriyle ilişkili ifadeler yer almıştır. Anket çalışması online olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda örgüt kültürü ile örgütsel bağlılık değişkenleri arasında bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ancak örgüt kültürünün alt boyutları ile örgütsel bağlılık arasında yapılan korelasyon analizleri pozitif ve güçlü iken regresyon analizlerinde anlamlı ilişkiye ulaşılamamıştır. Buradan anlaşılan örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık bir bütün olarak anlamlı ve ilişkili iken örgüt kültürü boyutları ayrı ayrı anlamlı bulunmamıştır. Bu durum nedeni olarak görüş ise sektörün yeni olması çalışanların bir arada çalıştıkları fiziki bir yapının olmaması, yapılan işin niteliği itibariyle çalışanların bireysel bazda faaliyetlerini sürdürmek durumunda olmaları nedeniyle çalışanların birbirleriyle olan iletişim düzeyinin düşüklüğünden kaynaklanan aidiyet duygusunun oluşmaması ve güçlü bir örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık oluşturmak için daha uzun vadeli süreye ihtiyacı olduğu yönündedir.
Özet (Çeviri)
Organizational culture and organizational commitment are concepts that have been frequently emphasized in recent years and are related to each other. Organizations' resistance to increasing competitive conditions and their survival is possible by having a strong organizational culture and incorporating employees with organizational commitment. This master's thesis study has been prepared to determine the relationship between organizational culture and organizational commitment of real estate appraisers, who have been in the real estate appraisal sector for an average of 13 years. In the study, the survey method was chosen and statements related to organizational culture and organizational commitment scales were included. The survey was conducted online. As a result of the study, it was determined that there is a relationship between organizational culture and organizational commitment. However, while the correlation analyzes between the sub-dimensions of organizational culture and organizational commitment were positive and strong, no significant relationship was found in the regression analyzes. It is understood from this that organizational culture and organizational commitment are meaningful and related as a whole, while organizational culture dimensions are not found separately. The reason for this situation is that the view is that the sector is new and needs longer-term time to create a strong organizational culture and organizational commitment.