Öğretmen adaylarının okul dışı öğrenme ortamı olarak müze eğitimi uygulamalarına ilişkin görüş ve tutumları
The views and attitudes of teacher candidates on museum education practices as an out-of-school learning environment
- Tez No: 815595
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ YAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Museology
- Anahtar Kelimeler: Okul Dışı Öğrenme, Müze Eğitimi, Museum Education, Out-Of-School Learning
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müze Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Okul dışı eğitim ve öğretim, önemi geç fark edilmiş ancak üzerinde her geçen gün daha çok durulan bir olgu konumundadır. Bireysel ve toplumsal eğitimde yalnızca okul ortamındaki eğitimin yeterli olmayacağının farkındalığının artması ile birlikte okul dışı eğitim ve öğretim alanında da hızla gelişmeler kaydedilmeye başlanmıştır. Bu doğrultuda okul dışındaki birçok ortamın özünde eğitim için uygun alanlar olduğunun bilincine varılmış ve bu alanlarda çalışmalar arttırılmıştır. Bu çalışma kapsamında da okul dışı öğrenme ortamlarından birisi olan müze özelinde öğretmen adaylarının görüşlerinin ve tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda hem teorik yaklaşım hem de saha çalışması ile birlikte araştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde eğitim olgusu ele alınırken ardından öğrenme, öğretme ve öğretim kavramları ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde bu kez okul dışı öğrenme olgusu incelenirken müze ve müzede öğrenme kavramlarına yer verilmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde yöntem yer almış, dördüncü bölümünde ise müzede yapılan saha çalışması neticesinde elde edilen veriler analiz edilerek yorumlanmış, sonuçlar ve önerilerin ardından çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Out-of-school education and training is a phenomenon that is noticed late but is emphasized more and more every day. With the increasing awareness that the education in the school environment alone will not be sufficient in individual and social education, rapid developments have begun to be recorded in the field of out-of-school education and training. In this direction, it has been realized that many environments outside the school are essentially suitable areas for education and studies in these areas have been increased. Within the scope of this study, it was aimed to determine the opinions and attitudes of teacher candidates in the museum, which is one of the out-of-school learning environments. In this direction, research has been carried out both with a theoretical approach and with field work. In the first part of the study, while the phenomenon of education is discussed, then the phenomenon of learning, teaching and teaching concepts are discussed. In the second part of the study, this time while the phenomenon of out-of-school learning is examined, two concepts about museums and phenomena of learning in the museums are included. In the third part of the study, the method was included, in the fourth part, the data obtained as a result of the fieldwork were analyzed and interpreted, following the results and recommendations the study was completed.