Taktik oyun yaklaşımının öğrencilerin motivasyonel çıktılarına etkisi
The effect of tactical gaming approach on students' motivational outcomes
  1. Tez No: 815653
  2. Yazar: EMEL YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Taktik oyun yaklaşımı, Doğrudan öğretim modeli, Motivasyon, Tactical game approach, Direct instruction model, Motivation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Öğrencilerin fiziksel olarak aktif yaşam tarzı alışkanlıklarını öğrenmeleri ve sürdürebilmeleri için olumlu fiziksel aktivite deneyimleriyle ilişkili olarak motive edilmeleri gereklidir. Beden eğitimi öğretmenleri, öğrencilerin fiziksel olarak aktif olma ve kalma motivasyonlarını artırmaya yönelik yapılandırılmış fiziksel aktivite ortamı sunarak, öğrencilerin fiziksel olarak aktif yaşam tarzı alışkanlıkları elde etmelerini sağlayabilirler. Bu doğrultuda beden eğitimi derslerinin taktik oyun yaklaşımı ile yapılandırılması iyi bir alternatif olabilir. Bu çalışmanın amacı, taktik oyun yaklaşımının öğrencilerin motivasyonel çıktılarına etkisini incelemektir. Araştırmada yarı-deneysel modellerden kontrol gruplu ön test-son test model kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim-öğretim yılı İstanbul ili Bağcılar ilçesinde bulunan bir ortaokulda öğrenim gören 8.sınıflar arasından yansız atama yöntemi kullanılarak seçilen iki sınıf oluşturmaktadır. Çalışma grubu olarak belirlenen iki sınıfa öğrencilerin motivasyonel çıktılarını belirlemek için beden eğitimi yatkınlık ölçeği, beden eğitimi motivasyon ölçeği, egzersizde temel psikolojik ihtiyaçlar ölçeği ve beden eğitimi dersine ilgi ölçeği ön test olarak uygulanmış ve her iki sınıfın tüm çıktılarda elde ettikleri puanların birbirlerine benzer oldukları bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda rastgele olarak seçilen sınıflardan biri taktik oyun yaklaşımının kullanılacağı deney grubu, diğer sınıf ise doğrudan öğretim modelinin kullanılacağı kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubunda dersler taktik oyun yaklaşımı kullanılarak işlenirken, kontrol grubunda doğrudan öğretim modeli kullanılarak işlenmiştir. Araştırmada deney grubunu 24 öğrenci (13 erkek,11 kız), kontrol grubunu 24 (12 erkek,12 kız), öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verileri, karışık ölçümlerde iki yönlü anova kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; taktik oyun yaklaşımı ve doğrudan öğretim modeli ile ders işleyen öğrencilerin beden eğitimi yatkınlık ölçeği tutum ve özyeterlilik alt boyutu puanlarında taktik oyun yaklaşımı lehine anlamlı bir fark elde edilirken, beden eğitimi dersine ilgi puanlarında anlamlı bir fark elde edilmemiştir. Taktik oyun yaklaşımı ve doğrudan öğretim modeli ile ders işleyen öğrencilerin, beden eğitimi motivasyon ölçeği içsel, dışsal motivasyon ve motivasyonsuzluk alt boyutu puanlarında taktik oyun yaklaşımı lehine anlamlı bir fark elde edilmiştir. Taktik oyun yaklaşımı ve doğrudan öğretim modeli ile ders işleyen öğrencilerin, egzersizde temel psikolojik ihtiyaçlar ölçeği yeterlilik ihtiyacı, ilişkili olma, özerklik ihtiyacı alt boyutu puanlarında taktik oyun yaklaşımı lehine anlamlı bir fark elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre taktik oyun yaklaşımının öğrencilerin motivasyonel çıktılarına etkisinin pozitif yönde olacağı sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
In order for students to acquire and maintain physically active lifestyle habits, it is essential to motivate them through positive experiences related to physical activity. Physical education teachers can help students learn and maintain physically active lifestyle habits by providing a structured physical activity environment that enhances their motivation to be physically active. In this regard, structuring physical education lessons with a tactical game approach can be a good alternative. The aim of this study is to examine the effect of the tactical game approach on students' motivational outcomes. The research utilized a semi-experimental design with a control group and pre-test-post-test model. The study's sample group consists of two classes, selected through a random assignment method, from the 8th grades of a middle school located in Bağcılar district of Istanbul during the 2022-2023 academic year. Physical education predisposition scale, physical education motivation scale, basic psychological needs in exercise scale and scale of interest in physical education were applied as a pre-test in order to determine the motivational outputs of the students in the two classes determined as the study group, and it was found that the scores obtained by both classes in all outputs were similar to each other. Based on these results, one of the randomly selected classes was determined as the experimental group, where the tactical game approach would be used, while the other class was designated as the control group, where the direct instruction model would be employed. In the experimental group, lessons were taught using the tactical game approach, while in the control group, the direct instruction model was utilized. The research consists of 24 students (13 males, 11 females) in the experimental group and 24 students (12 males, 12 females) in the control group. The research data was analyzed using a two-way ANOVA for mixed measurements. According to the research findings, significant differences were observed in favor of the tactical game approach in the attitude and self-efficacy sub-dimension scores of the physical education predisposition scale among students taught using the tactical game approach and the direct instruction model. However, no significant difference was found in the interest scores in physical education. Significant differences were obtained in favor of the tactical game approach in the internal motivation, external motivation, and amotivation sub-dimension scores of the physical education motivation scale among students taught using the tactical game approach and the direct instruction model. Significant differences were obtained in favor of the tactical game approach in the competence need, relatedness, and autonomy need sub-dimension scores of the basic psychological needs scale in exercise among students taught using the tactical game approach and the direct instruction model. According to the research findings, it can be concluded that the tactical game approach has a positive impact on students' motivational outcomes.