Batman Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde çalışan personellerin mesleki tükenmişlik ve iş tatmini durumlarının incelenmesi(Batman ili örneği)
Examination of professional burnout and job satisfaction status of officers working in Batman Youth and Sports Provincial Directorate and trainers working in the field (Batman provincial example)
  1. Tez No: 815737
  2. Yazar: İHSAN BÖLÜMCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ MUHAMMET ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: İş doyumu, Mesleki Tükenmişlik, job satisfaction, Occupational Burnout
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmanın amacı Batman Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde çalışan personellerin tükenmişlik ve iş doyumu düzeylerinin incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın yürütülebilmesi için etik kurul onayı ve Batman Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nden resmi araştırma izin belgesi alınmıştır. Çalışmanın Evrenini Batman Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde çalışan toplam 482 personel oluştururken Örneklemi ise 219 katılımcıdan oluşmaktadır. Katılıcılarla yüz yüze olacak şekilde“Minnesota İş Doyumu Ölçeği”ve“Maslach Tükenmişlik Ölçeği”soru formları uygulanmıştır. Araştırmada veri analizinde SPSS (22) programı kullanılmıştır. Dağılımın normalliğine karar vermek için Shapiro-Wilk testi ile basıklık ve çarpıklık değerlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen değerlerin anlamlı olup olmadığının yorumlanmasında 0.05 anlamlılık düzeyi ölçüt olarak kullanılmıştır. Çalışmamız sonucunda; Batman Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde çalışan personellerin; Cinsiyet, medeni durum ve hizmet süresinin“Minnesota İş Doyumu Ölçeği”ve“Maslach Tükenmişlik Ölçeğinin alt boyutlarıyla anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Bununla birlikte, Batman Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde çalışan personellerin; yaş, eğitim, gelir durumu ve hizmet içi eğitim alma durumu değişkenlerine göre ”Minnesota İş Doyumu Ölçeği“ ve ”Maslach Tükenmişlik Ölçeğinin alt boyutlarıyla anlamlılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the burnout and job satisfaction levels between the officers working in Batman Youth Provincial Sports Directorate and the trainers who train athletes in the field. Relational survey model, which is one of the quantitative research methods, was used in the research. Ethics committee approval and official research permission document were obtained from Batman Provincial Directorate of Youth and Sports in order to carry out the research. While the universe of the study consists of 482 personnel working in Batman Youth Provincial Sports Directorate, the sample consists of 219 participants.“Minnesota Job Satisfaction Scale”and“Maslach Burnout Scale”questionnaires were applied face to face with the participants. SPSS (22) program was used in data analysis in the research. In order to decide the normality of the distribution, the Shapiro-Wilk test and the kurtosis and skewness values were used. The significance level of 0.05 was used as a criterion in interpreting whether the obtained values were significant or not. As a result of our study; Between the officers working in Batman Youth Provincial Sports Directorate and the trainers training athletes on the field; No significant difference was found between the sub-dimensions of the“Minnesota Job Satisfaction Scale”and“Maslach Burnout Scale”by gender, marital status and length of service. However, between the officers working in the Batman Youth Provincial Sports Directorate and the trainers training athletes on the field; Significance was determined with the sub-dimensions of the“Minnesota Job Satisfaction Scale”and“Maslach Burnout Scale”according to the variables of age, education, income status and in-service training.