Ürolojik endoskopik girişimlerde genel ve rejyonel anestezinin nötrofil-lenfosit oranı, trombosit-lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacmi üzerine olan etkilerininkarşılaştırılması
Comparison of the effects of general and regional anesthesia on neutrophil-lymphocyte ratio, platelet-lymphocyte ratio and mean platelet volume in urological endoscopic interventions
- Tez No: 815822
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KENAN EROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: NLO, PLO, MPV, İnflamasyon, Genel Anestezi, Spinal Anestezi, Epidural Anestezi, URS, RIRC, NLO, PLO, MPV, Inflammation, General Anesthesia, Spinal Anesthesia, Epidural Anesthesia, URS, RIRC
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş ve Amaç: Nötrofil Lenfosit Oranı (NLO), Trombosit Lenfosit Oranı (PLO) ve Ortalam Trombosit Hacmi (MPV) subklinik inflamasyonun bir göstergesi olarak kullanılan popüler bir hematolojik parametrelerdir. Bu oranlar sadece cerrahi travmadan değil aynı zamanda anestezik yöntemden de etkilenir. Farklı anestezi tekniklerinin neden olduğu nöroendokrin değişikliklerinin etkileri NLO, PLO ve MPV'yi etkileyebilir. Biz bu çalışmada ürolojik endoskopik girişimlerde uygulanan anestezi tekniklerinin NLO, PLO ve MPV üzerine olan etkilerini karşılaştırdık. Metod: Bu çalışma Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurul onayı (07.01.2022 tarih ve 96469 nolu karar) alındıktan sonra Ocak 2022-Eylül 2022 tarihleri arasında Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda prospektif bir şekilde gerçekleştirildi. Araştırmamızda, Fakültemizin Üroloji Bölümünde ürolityazis retrograd intrarenal cerrahi (RIRC) ve ureterorenoskopi (URS) operasyonu yapılacak, bilgilendirilmiş gönüllü onam formunu okuyup imzalayan, Amerikan Anestezistler Cemiyeti (ASA) fiziksel sınıflamasına göre ASA I-II-III grubu, 18 yaş üstü, elektif ameliyat planlanan 90 gönüllü hasta çalışmaya dahil edildi. Ameliyattan öncesi hastalar, genel, spinal ve epidural anestezi uygulaması hakkında bilgilendirildi. Daha sonra hastalar Genel Anestezi Grubu (Grup G, n=30), Spinal Anestezi Grubu (Grup S, n=30) ve Epidural Anestezi Grubu (Grup G, n=30) olarak 30'ar kişilik 3 gruba ayrıldı. Grup G deki hastalara propofol 2 mg/ kg, fentanil 2 mcg/kg ve entübe edilecekse 0,6 mg/kg rokuronyum kullanılarak anestezi indüksiyonu yapıldı. Ardından hastaya yaş ve kilosuna uygun LMA veya endotrakeal tüp takılarak ventilatöre bağlandı. Grup S'deki hastalara oturur pozisyonda 0.5%'lik hiperbarik bupivakain solüsyonundan 2,5-3 cc ile spinal blok yapıldı. Grup E'deki hastalara median yaklaşımla ve direnç kaybı yöntemi kullanılarak epidural blok uygulandı. Aspirasyon ve test dozu sonrasında epidural aralıkta olduğumuzun netleştirilmesinin ardından ilaç uygulandı. İlaç olarak 13 cc 65 mg marcain, 5 cc 100 mg aritmal ve 2 cc 10 mcg fentanyl toplam 20 cc'lik ilaç karışımı hazırlandı. Operasyon süresince hemodinamik parametreler noninvaziv yöntemlerle 5 dakikada bir kayıt edildi. Stres ve inflamatuar yanıtın değerlendirilmesi amacıyla bütün hastalardan venöz kan numuneleri preoperatif, intraoperatif 15.dk, postoperatif 1.saat ve postoperatif 12.saatlerde alındı. Kanlar alındıktan sonra Klinik Biyokimya laboratuarına gönderildi. Kan örneklerinden hemogram parametreleri çalışıldı. Bulgular: Hastaların demografik verilerinden yaş ve ameliyat süreleri Grup E'de Grup S'ye kıyasla anlamlı olarak yüksek görüldü. Grup içi ve gruplar arası NLO, PLO ve MPV değerlerinin karşılaştırılmasında postoperatif zaman dilimlerinde anlamlı değişiklikler izlendi. Spinal anestezi grubunda NLO ve PLO değerleri diğer gruplara göre postoperatif dönemlerde anlamlı olarak düşük görüldü. MPV değerlerinin ise postoperatif farklı zaman dilimlerinde düştüğü görüldü. Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda URS ve RIRC ameliyatlarında uygulanan anestezi yöntemlerinden spinal anestezide, baktığımız inflamatuvar parametrelerin postoperatif dönemde daha az yükseldiği görüldü. Bunun da postoperatif mortalite ve yara yeri enfeksiyonu gelişimi açısından olumlu olduğu, özellikle kardiyovasküler hastalığı olanlarda diğer anestezi yöntemlerine kıyasla spinal anestezinin tercih edilebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Neutrophil Lymphocyte Ratio (NLR), Platelet Lymphocyte Ratio (PLO), and Mean Platelet Volume (MPV) are popular hematological parameters used as an indicator of subclinical inflammation. These rates are affected not only by surgical trauma but also by the anesthetic method. Effects of neuroendocrine changes caused by different anesthetic techniques can affect NLR, PLO, and MPV. In this study, we compared the effects of anesthesia techniques applied in urological endoscopic procedures on NLR, PLO and MPV. Methods: This study was conducted prospectively between January 2022 and September 2022 in Şanlıurfa Harran University Faculty of Medicine Hospital, Department of Anesthesiology and Reanimation, after the approval of Şanlıurfa Harran University Faculty of Medicine Ethics Committee (decision dated 07.01.2022 and numbered 96469). In our study, urolithiasis retrograde intrarenal surgery (RIRC) and ureterorenoscopy (URS) operation will be performed in the Urology Department of our faculty, who read and signed the informed voluntary consent form, ASA I-II-III group according to the American Society of Anesthesiologists (ASA) physical classification, over 18 years of age, elective surgery. 90 volunteer patients planned were included in the study. Before the operation, the patients were informed about general, spinal and epidural anesthesia. Afterwards, the patients were divided into 3 groups of 30 each as General Anesthesia Group (Group G, n=30), Spinal Anesthesia Group (Group S, n=30), and Epidural Anesthesia Group (Group G, n=30). Anesthesia was induced with propofol 2 mg/kg, fentanyl 2 mcg/kg, and rocuronium 0.6 mg/kg if intubated in patients in Group G. Then, the patient was connected to the ventilator by inserting an LMA or endotracheal tube suitable for his age and weight. Patients in Group S underwent spinal block with 2.5-3 cc of 0.5% hyperbaric bupivacaine solution in the sitting position. Epidural block was applied to the patients in Group E using the median approach and loss of resistance method. After clarification that we were in the epidural space after aspiration and test dose, the drug was administered. A total of 20 cc drug mixture was prepared as 13 cc 65 mg marcain, 5 cc 100 mg arrhythmic and 2 cc 10 mcg fentanyl. During the operation, hemodynamic parameters were recorded every 5 minutes by noninvasive methods. In order to evaluate the stress and inflammatory response, venous blood samples were taken from all patients preoperatively, intraoperatively, postoperatively at the 1st hour and at the postoperative 12th hour. The samples were sent to the Clinical Biochemistry laboratory immediately after collection. Hemogram parameters were studied from blood samples. Findings: Age and duration of surgery from the demographic data of the patients were found to be significantly higher in the epidural anesthesia group than in the spinal anesthesia group. The rate of performing URS in the spinal anesthesia group was significantly higher than in the other groups. In the comparison of NLR, PLO and MPV values both within and between groups, significant changes were observed in the postoperative time periods. NLR and PLR values in the spinal anesthesia group were found to be significantly lower in the postoperative period compared to the other groups. It was observed that MPV values decreased in different postoperative time periods. Conclusion: As a result of this study, it was observed that spinal anesthesia, which is one of the anesthesia methods used in URS and RIRC surgeries, increased less in the postoperative period in the inflammatory parameters we looked at. We think that this is positive in terms of postoperative mortality and wound infection development, and that spinal anesthesia can be preferred compared to other anesthesia methods, especially in patients with cardiovascular disease.