COVİD-19 (+) hastalarında presepsın düzeyleri
Presepsin levels in COVİD-19 (+) patients
  1. Tez No: 867445
  2. Yazar: ERKAN AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZAHAT KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: CRP, COVID-19, Presepsin, CRP, COVID-19, Presepsin
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: COVID-19, hastalığın etkeni SARS-CoV-2 olarak adlandırılan, insandan insana bulaşıcılığı yüksek, 2019 yılı sonlarına doğru Coronavirüs'ün yeni varyantı olarak tanımlanmış, solunum yolu etkeni hastalığına sebep olan bir virüsdür. Presepsin, bakteriyel endotoksinlerin neden olduğu inflamasyonda ortaya çıkan bir biyobelirteçtir ve septik şok gibi ciddi enfeksiyonların erken tanısında kullanılmaktadır. Bu araştırmanın amacı COVID-19 hastalar için presepsin biyobelirtecini değerlendirmek, C-Reaktif Protein (CRP) ve Prokalsitonin (PCT değerleri ile karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya PCR testine göre COVID-19 (+) olan komplikasyonsuz 30, semptomları olup serviste yatan 32, pnömonisi olan yoğun bakımda yatan 32 ve PCR testi (-) 30 sağlıklı kontrol grubu olmak üzere toplam 124 katılımcı dahil edildi. Bireylerden alınan kan numunelerinden elde edilen serum örneklerinde presepsin düzeyleri ELISA kiti kullanılarak ölçüldü. Bulgular: Kontrol grubuyla karşılaştırınca COVID-19 hasta grubunda anlamlı olarak presepsin düzeyi daha yüksek buludu. COVID-19 pnömonisi olan hastalarda presepsin seviyeleri ozellikle yoğun bakim hastalarinda yüksek olduğu görüldü. Ayrıca, presepsin seviyelerinin CRP ile pozitif korele olduğu ve yapılan ROC analizinde AUC değerinin 0,784 (p: 0.044) tespit edildi. Sonuç: Mevcut araştırmada presepsin COVID-19 tanı ve izleminde diğer belirteçler kadar başarılı olmadığı ancak hastalığın şiddetinde ve izleminde CRP ile birlikte değerlendirildiğinde oldukça faydalı olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: COVID-19, the causative agent of the disease, is a virus called SARS-CoV-2, which is highly contagious from person to person, was identified as the new variant of Coronavirus towards the end of 2019, and causes respiratory disease. Presepsin is a biomarker of inflammation caused by bacterial endotoxins and is used in the early diagnosis of serious infections such as septic shock. The aim of this study is to evaluate the presepsin biomarker for COVID-19 patients and compare it with C-Reactive Protein (CRP) and Procalcitonin (PCT) values. Materials and Methods: A total of 124 participants were included in this study, including 30 uncomplicated patients with COVID-19 (+) according to the PCR test, 32 with symptoms and hospitalized in the ward, 32 with pneumonia and 30 healthy control groups with PCR test (-). Presepsin levels in serum samples obtained from blood samples taken from individuals were measured using an ELISA kit. Results: Presepsin level was found to be significantly higher in the COVID-19 patient group compared to the control group. Presepsin levels were found to be high in patients with COVID-19 pneumonia, especially in intensive care patients. Additionally, presepsin levels were found to be positively correlated with CRP and the AUC value was found to be 0.784 (p: 0.044) in the ROC analysis. Conclusion: In the current study, it was concluded that presepsis is not as successful as other markers in the diagnosis and monitoring of COVID-19, but it will be very useful when evaluated together with CRP in the severity and monitoring of the disease.