Bulk fill kompozit rezinlerin tamirinde mekanik retansiyon açısından frezle pürüzlendirme yeterli mi? In Vitro çalışmaların sistematik derleme ve meta analizi
Can bur roughening provide sufficient mechanical retention for bulk fill composite resin repair? A systematic review and meta analysis of In Vitro studies
  1. Tez No: 815858
  2. Yazar: ÖZGE EZGİ KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA UZER ÇELİK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sistematik derleme, meta analiz, kompozit rezin, tamir, mekanik yüzey işlem, Systematic review, meta-analysis, composite resin, repair, mechanical surface treatment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Günümüzde kompozit rezin restorasyonlarda karşılaşılan problemlerin çözümü için diş hekimleri eski restorasyonları yenilemek yerine tamir etmeyi tercih etmektedir. Çünkü tamir işlemi restorasyonun yenilenmesine göre daha koruyucu ve hastanın daha kolay kabul edeceği bir tedavidir. Ancak kompozit rezinin ve yüzey hazırlama yönteminin tipi tamirin başarısını etkileyebilir. Bu çalışmanın amacı frezle pürüzlendirmenin bulk fill kompozit rezinlerin tamirindeki etkinliğini belirlemek ve kumlama tekniği ile karşılaştırmaktır. Yöntem:“Tamir”,“kompozit rezin”,“yüzey pürüzlendirmesi”ve“bağlanma dayanımı”ile ilgili anahtar kelimeler kullanarak MEDLINE (Pubmed), Ovid MEDLINE, Scopus ve Web of Science veri tabanlarında taramalar yapılmıştır. 2218 çalışma elde edilmiş ve daha sonra dahil edilme ve dışlanma kriterlerine göre başlık, özet ve tam metin incelemeleri yapılmıştır. Araştırmaya dahil edilmesi uygun görülen 3 çalışmanın verileri Comprehensive Meta Analysis Version 2 ile analiz edilmiştir. Kalite analizi için MINORS ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Tamir potansiyeli açısından kumlamanın etki büyüklüğü frezlemeden yüksek bulunmuştur. En düşük etki büyüklüğü yüzey işlemi yapılmamış gruplardan elde edilmiştir. Tamir edilen ve tamir kompozit rezininin tipi, silan uygulaması, kullanılan adezivin tipi ve yaşlandırma işlemlerinin frezleme veya kumlamanın etki büyüklüğünü anlamlı şekilde etkilediği belirlenmiştir. Sonuç: Kompozit rezin tipi, silan, tamir öncesi ve sonrası yaşlandırma ve kullanılan adezivin tipi gözardı edildiğinde; kumlama işlemi, frezlemeye ve yüzey işlemi uygulanmamış örneklere göre daha iyi tamir potansiyeli göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Nowadays, dentists prefer repairing old restorations rather than renewing them to solve problems encountered in composite resin restorations. This is because repairing is a more protective treatment and easier for the patient to accept. However, the type of composite resin and surface preparation method can affect the success of the repair. The aim of this study is to determine the effectiveness of bulk fill composite resin repair using bur roughening and compare it with the sandblasting technique. Methods: Searches were performed in MEDLINE (PubMed), Ovid MEDLINE, Scopus, and Web of Science databases using the keywords“repair,”“composite resin,”“surface roughening,”and“bond strength.”2218 studies were obtained, and title, abstract, and full-text reviews were conducted according to inclusion and exclusion criteria. The data of 3 studies included in the research were analyzed using Comprehensive Meta Analysis Version 2. The MINORS scale was used for quality analysis. Results: The effect size of sandblasting was found to be higher than that of bur roughening in terms of repair potential. The lowest effect size was obtained from groups without surface treatment. The type of repaired and repair composite, application of silane, type of adhesive used, and aging processes were found to significantly affect the effect size of bur roughening or sandblasting. Conclusion: Sandblasting showed better repair potential than bur roughening or no surface treatment, when the composite type, silane, pre- and post-repair aging, and type of adhesive used were disregarded.